Het gaat om onderzoekers van het Arctisch Centrum en het Willem Barentsz Poolinstituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij zijn door de Koninklijke Marine uitgenodigd om van 10 tot en met 24 augustus mee te gaan op expeditie naar het eiland Jan Mayen.
Het is voor de onderzoekers een unieke kans om naar dit geïsoleerde eiland te gaan. Een multidisciplinair onderzoeksteam richt zich op archeologie en biologie. Voor de expeditie wordt een van de gloednieuwe patrouilleschepen van de Koninklijke Marine ingezet, de Zr. Ms. Zeeland.
Jan Mayen
Jan Mayen is een afgelegen vulkaaneiland, 600 kilometer ten noorden van IJsland en 500 kilometer ten oosten van Groenland. Het is 400 jaar geleden ontdekt door Jan Jacobsz Mayen, een walvisvaarder uit Amsterdam. Het eiland herbergt nog resten van de 17de eeuwse Nederlandse walvisvaart. Dankzij de steun van de Marine hopen de onderzoekers dat een aantal zeer lastig bereikbare plekken met deze expeditie bereikt kunnen worden.
30 jaar geleden ook naar Jan Mayen
Archeoloog Louwrens Hacquebord (RUG) en bioloog Kees Camphuysen (NIOZ) hebben 30 jaar geleden al voor het Arctisch Centrum onderzoek gedaan op Jan Mayen. De onderzoekers willen de complete beschrijvingen die gemaakt zijn in 1983 vergelijken me de huidige archeologische en biologische waarden op het gehele eiland. Daarnaast zal ook nieuw onderzoek plaatsvinden. Zo zal er met behulp van de mariniers op de vulkaan een kwikmeter geplaatst worden, vindt er vegetatie onderzoek plaats en worden er walvistellingen gedaan.
Economie
Koninklijke Marine vraagt Groninger onderzoekers RUG voor expeditie
Groningse onderzoekers zijn door de Koninklijke Marine gevraagd om mee te gaan op expeditie naar een eiland in de noordelijke ijszee.
Leestijd: 1 minuut