Economie

Kwint zoekt ook out-of-the-box naar oplossingen voor het personeelstekort

Het personeelstekort is in bijna alle sectoren een probleem. Vooral technisch personeel is lastig te vinden. Ook bij Kwint ervaren ze dat. Het bedrijf – specialist in zeilen en hefmateriaal – staat daarom open voor allerlei manieren van personeelswerving. Dat meldt de Groninger Ondernemers Courant.


Leestijd: 2 minuten

Kwint zoekt ook out-of-the-box naar oplossingen voor het personeelstekort
Kwint zoekt ook out-of-the-box naar oplossingen voor het personeelstekort

“We zouden graag wat verjonging in ons bedrijf willen hebben, maar dat is moeilijk te realiseren”, zegt Onno Smid, directeur van Kwint. “De aanwas van onderop wordt onder het technisch personeel steeds kleiner. Het is niet zo dat we ons werk niet kunnen uitvoeren, maar het houdt wel groei tegen.”

Familiebedrijf

Familiebedrijf Kwint heeft al een lange geschiedenis. De betovergrootvader van Smid begon in 1883 een zeilmakerij aan de Oosterhaven in Groningen. Inmiddels is het bedrijf flink gegroeid en heeft het naast een vestiging in Groningen ook vestigingen in Rotterdam en Tilburg. De zeilmakerij zorgt nog voor zo’n 15 procent van de omzet. De overige inkomsten komen uit het ontwikkelen en onderhouden van hijs- en hefmaterialen, zoals takels, kabels en kettingen. 

Het bedrijf heeft – net als veel andere bedrijven – te maken met personeelstekort, vooral aan technisch uitvoerend personeel. Smid: “Dat is de afgelopen jaren in onze sector alleen maar erger geworden. Vooral de aanwas van net afgestudeerd personeel wordt steeds minder.” Het bedrijf heeft momenteel vijf vacatures openstaan, op een totaal van vijftig man personeel. 

Afstand tot de arbeidsmarkt

Naast het uitzetten van vacatures staat Kwint open voor vele manieren van personeel werven. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn welkom bij Kwint. Daarvoor heeft het bedrijf geregeld contact met de gemeente. “De gemeente heeft een groot netwerk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar zitten soms parels tussen voor ons werk.”

Sinds vrijdag 1 juli is Rajab in dienst bij Kwint. Smid kwam in contact met Rajab via Vanhulley, een leer-werktraject voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Rajab komt uit Afghanistan en is na een inwerkperiode nu fulltime bij Kwint in dienst. “We zijn superblij met Rajab”, zegt Smid. “Het is een hele enthousiaste jongen die veel wil leren. Zijn begeleider hoopte gelijk dat hij zou blijven.”

Oekraïners aan het werk

Kwint heeft ook contact gehad met de gemeente over Oekraïners die eventueel aan het werk zouden kunnen bij Kwint. Tot nu toe is dat nog niet gebeurd, omdat het voor Kwint een voorwaarde is dat werknemers de Nederlandse óf Engelse taal beheersen, en fysiek zwaar werk aan moeten kunnen. Wel blijft Kwint open staan voor de optie om mensen uit Oekraïne aan te nemen.

Op dit moment zijn er bij de gemeente Groningen een paar honderd mensen uit Oekraïne ingeschreven die hebben aangegeven op zoek te zijn naar werk. “Nergens zit de complete oplossing, maar we doen ons best om vraag en aanbod bij elkaar te brengen”, legt Ingrid Boers van de gemeente uit. 

Zo heeft de gemeente in samenwerking met acht uitzendbureaus in mei een banenbeurs gehouden, waar 240 Oekraïners zijn ingeschreven bij uitzendbureaus. Daar zijn naar schatting inmiddels al zo’n 80 banen uit voortgekomen, voor korte of lange termijn. De gemeente moedigt werkgevers aan zich ook te melden als ze open staan om Oekraïners in dienst te nemen.

Fotobijschrift: Rajab, sinds juli in dienst bij Kwint