Economie

Louxe geeft tapijten een tweede leven

Tussen de grijze loodsen op industrieterrein Euvelgunne liggen twee grote, oranje tapijten. “Het regent nog niet toch? Anders moet ik ze even binnenhalen”, zegt Loura Marchal van Louxe. De kleden zijn net in de verf gezet en worden zo klaargestoomd voor een tweede leven.


Leestijd: 2 minuten

Foto | Jan Buwalda
Foto | Jan Buwalda

Een aantal dagen per week is Loura, docent op een middelbare school en afgestudeerd aan de kunstacademie, te vinden in de loods van haar bedrijf Louxe. Ze steekt er oude tapijten in een nieuw jasje door ze schoon te maken en op te knappen. Ze geeft ze een nieuwe vorm, een nieuwe kleur of maakt van verschillende kleden één. “Wat ik doe is afhankelijk het kleed én van de wensen van de klant,” vertelt ze in een interview met de Groninger Ondernemers Courant.

Door het hergebruiken van grondstoffen zorgt Loura er als circulaire ondernemer voor dat tapijten die zijn afgeschreven niet bij het vuilnis belanden. “Ik vind duurzaamheid en het hergebruiken van materialen belangrijk. Niet alleen voor onze planeet, maar ook omdat ouderdom en gebruik karakter en schoonheid kunnen toevoegen aan kwaliteitsproducten.”

Loura begon met een webshop, maar werkt inmiddels bijna alleen nog maar in opdracht, voornamelijk van bedrijven, winkels en kantoren. “Bedrijven focussen steeds meer op duurzaamheid en willen dat ook verwerken in hun interieur. Zo komen ze dan bij mij uit.”

De ondernemers komen bij Loura met de opdracht voor een kleed in een bepaalde ruimte, bijvoorbeeld een vergaderzaal of een winkel. “Vanuit daar denk ik met ze mee. Ik kijk welke grootte en welke vorm mooi in de ruimte passen. Als we dat hebben vastgesteld, ga ik aan de slag.”

Alle hoeken van de loods zijn gevuld met opgerolde tapijten: van groot tot klein en van machinaal gefabriceerd tot handgeknoopt. “De tapijten komen nu vooral nog uit het buitenland,” vertelt Loura. “Dat zou ik graag anders willen zien, want het importeren is natuurlijk niet duurzaam. Daarom ben ik nu op zoek naar manieren om lokaal aan materiaal te komen. Iedereen die daar ideeën over heeft kan mij benaderen.”

Wil je ook aan de slag met circulair ondernemen? Neem voor de mogelijkheden contact op met een adviseur van Groningen Werkt Slim.