Economie

Omstreden ‘paspoortprofessor’ vertrokken bij Rijksuniversiteit Groningen

Een Groningse professor die als adviseur betrokken was bij een initiatief waardoor het voor zeer rijke mensen mogelijk is om voor 900.000 euro een Europees paspoort te kopen, heeft zijn vertrek aangekondigd bij de Rijksuniversiteit Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Het gaat om professor Dimitry Kochenov. De NOS meldde vorige week dat hij betrokken was bij een systeem om vermogende mensen aan een Europees paspoort te helpen, via Malta of via Cyprus. Dat zou mogelijk zijn  geweest dankzij een maas in de wet.

Deze handelwijze werd sterk bekritiseerd, en een hoogleraar van de Universiteit in Amsterdam liet weten dat deze handelwijze schadelijk is voor de reputatie van de Groningse universiteit.

Maar voordat de Rijksuniversiteit Groningen maatregelen heeft kunnen treffen tegen de hoogleraar heeft hij zelf ontslag genomen, volgens hem omdat hij elders een betere baan kan krijgen. Dat meldt de Universiteitskrant.

Formeel zou professor Kochenov overigens niets te verwijten vallen en heeft hij binnen de wet gehandeld. Maar wel had hij verzuimd een aantal nevenactiviteiten te melden aan de Rijksuniversiteit.

Onder de door de hoogleraar niet gemelde werkzaamheden vallen onder meer zijn voorzitterschap van de Investment Migration Council, een organisatie met als doel het bevorderen van de handel in paspoorten en verblijfsvergunningen.