Economie

Ondernemers in Groningen financieren hun eigen bos op Bedrijventerrein Zuidoost

Het bedrijventerrein Zuidoost in Groningen heeft een bijzondere primeur. Het is het eerste bedrijventerrein in Groningen, en misschien wel in Nederland, waar ondernemers samen de aanleg van een bos financieren. Het bos is er niet alleen vanwege duurzaamheidsoverwegingen, maar geeft de medewerkers van de bedrijven ook een extra mogelijkheid om af en toe de benen te strekken en te wandelen. Woensdag 8 maart is de officiële opening van het bos.


Leestijd: 1 minuut

Ondernemers in Groningen financieren hun eigen bos op Bedrijventerrein Zuidoost
Ondernemers in Groningen financieren hun eigen bos op Bedrijventerrein Zuidoost

Het bos is een “Koploperbos”, dat wil zeggen, het is ontwikkeld met steun van het Koploperproject Duurzaam Ondernemen. Dat project helpt bedrijven en andere organisaties om op een inspirerende en praktische manier duurzamer te gaan ondernemen.

Het bos komt op een kavel achter vakgarage Evenhuis aan de Euvelgunnerweg, telt 2.800 bomen, en komt op een perceel van zevenduizend vierkante meter. Er komen verschillende soorten bomen en struiken: fruit- en notenbomen, kruiden, maar ook bloeiende planten en bloemen.

Inspiratiebos

De bedoeling is dat het een ‘inspiratiebos’ wordt, waar ondernemers en hun werknemers inspiratie op kunnen doen om zo duurzaam mogelijk te leven.

Maar het bos heeft meer functies. Het helpt ter compensatie van de CO2-uitstoot, stimuleert een toename van biodiversiteit, zorgt voor vermindering van hitte- en waterstress en draagt bij aan een gezonde leefomgeving.

En voor werkgevers is het volgens de initiatiefnemers ook interessant omdat het bos werknemers de mogelijkheid biedt om een gezonde wandeling te maken.

Wat kost een boom?

Ondernemers kunnen helpen het bos te financieren door er zelf bomen in te kopen. Ze hebben daarbij de keuze verschillende pakketten: brons, zilver en goud. Het is ook mogelijk om bomen aan bijvoorbeeld relaties cadeau te doen, zolang de voorraad strekt. Er zijn op dit moment nog 17 brons, 3 zilver en 2 goudpakketten beschikbaar.

Partners in het project zijn de twintig Koplopers (participanten), Koploperproject (initiator), Bedrijvenvereniging Zuidoost (partner), Gemeente Groningen (grondeigenaar), Landschapsbeheer Groningen (natuurbeheer) en NMF (organisator).

Meer op www.koploperbos.nl of neem contact op via info@koploperbos.nl.