Economie

Op zoek naar nieuwe baan of naar personeel? Nieuwe website in Groningen biedt uitkomst

In Groningen is een nieuwe website gelanceerd die werkzoekenden en bedrijven met vacatures samen moet brengen. “Het Noorden Werkt Door” is de naam, en meteen ook de url van deze website, die in het leven is geroepen met steun van de gemeente Groningen en is bedoeld voor íedereen die werk zoekt, en élk bedrijf waar ze vacatures hebben.


Leestijd: 2 minuten

Op zoek naar nieuwe baan of naar personeel? Nieuwe website in Groningen biedt uitkomst
Op zoek naar nieuwe baan of naar personeel? Nieuwe website in Groningen biedt uitkomst

Passend werk voor wie dat zoekt en geschikt personeel voor alle werkgevers, klinkt mooi, maar hoe doen we dat? Het Noorden werkt door maakt er werk van. Sinds deze week staat de website online: www.hetnoordenwerktdoor.nl. Elke werkzoekende en organisatie kan er terecht met zijn hulpvraag over werk en personeel.

Het Noorden werkt door is een samenwerking tussen de drie arbeidsmarktregio’s Drenthe, Friesland en Groningen. In deze regionale mobiliteitsteams (RMT’s) werken gemeentes, UWV, de vakbonden FNV, CNV en VCP en werkgeversvertegenwoordiging VNO-NCW, MKB Noord en AWVN, SBB en het onderwijs samen aan de regionale arbeidsmarkt. Doel van het RMT is om te zorgen dat de beschikbare arbeidskrachten optimaal ingezet kunnen worden voor het beschikbare werk, zodat iedereen aan het werk kan en elk bedrijf voldoende personeel weet te vinden.

Regionale samenwerking als oplossing

Net als in het Noorden is ook in andere arbeidsmarktregio’s een RMT ingericht. De regering stelt extra middelen beschikbaar om de arbeidsmarkt vitaal te houden en stelt een RMT als voorwaarde. Deze middelen zijn bedoeld om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden, maar worden breder ingezet om tegelijkertijd ook een uitdaging aan te pakken die al langer bestaat. Dit is de mismatch tussen (langdurig) werklozen en openstaande vacatures. Door de juiste (bij)scholing en begeleiding wil het RMT arbeidskrachten en werk beter op elkaar afstemmen.

Wethouder Carine Bloemhoff van de gemeente Groningen en voorzitter van de  arbeidsmarktregio Groningen-Noord Drenthe: “Via Het Noorden werkt door zetten de drie noordelijke arbeidsmarktregio’s met verschillende partners hier samen de schouders onder. Dat zorgt voor meer slagvaardigheid. Gezamenlijk pakken we de mismatch tussen (langdurig) werklozen en openstaande vacatures aan. Dit wordt steeds belangrijker, omdat er o.a. door de toenemende vergrijzing steeds minder arbeidsmarktkrachten zijn. Daarnaast heeft het kabinet net weer strengere Corona maatregelen afgekondigd. Die gaan ongetwijfeld weer effect hebben op veel bedrijven. De RMT’s staan in de startblokken om  deze bedrijven met hun werknemers nu ook weer te helpen.”

Maatwerk voor de arbeidsmarkt

In het RMT brengen alle partijen hun middelen en instrumenten samen. Door deze combinatie kunnen ze elke hulpvraag goed beantwoorden. Bij het RMT staat niet de uitkeringsvorm centraal, maar de burger en zijn hulpvraag. Het maakt niet uit of het gaat om een werknemer die ander werk zoekt, een werkgever die te weinig werk heeft voor zijn personeel, of een zzp’er die weer in loondienst wil. Ook studenten die een leerbaan zoeken en starters die graag aan de slag willen, kunnen hulp vragen. Het Noorden werkt door is er voor iedereen.