Economie

Opnieuw minder WW-uitkeringen in Groningen

Het aantal WW-uitkeringen in Groningen blijft verder dalen. Ook in november was er weer sprake van een afname van 6,5 procent ten opzichte van oktober. Daarmee telde de provincie Groningen eind november 5.715 WW-uitkeringen, 1,9 procent van de Groningse beroepsbevolking. Doordat ook het aantal vacatures sterk groeit, neemt de krapte op de arbeidsmarkt verder toe. Toch is het niet voor iedereen gemakkelijk om werk te vinden.


Leestijd: 2 minuten

Eind november 2021 was het aantal WW-uitkeringen in Groningen ook ruim lager dan een jaar eerder (-34,8%). Sinds zes maanden ligt de WW weer onder het niveau van eind 2019, vlak voor de uitbraak van de coronapandemie. De WW daalde in november in de meeste sectoren, maar vooral bij uitzendbedrijven en in de sectoren metaalindustrie en installatie, onderwijs en commerciële dienstverlening. Alleen in landbouw, groenvoorziening en bouw was sprake van een kleine toename van de WW.

De voortdurende daling van het aantal WW-uitkeringen en de toename van vacatures zorgen voor een steeds krappere arbeidsmarkt. In het derde kwartaal van 2021 is de arbeidsmarkt krap in alle drie noordelijke arbeidsmarktregio’s. Deze krapte zorgt voor knelpunten in de personeelsvoorziening van werkgevers, maar biedt ook kansen voor werkzoekenden.

Ondanks de grote vraag naar personeel, is het niet voor iedereen makkelijk om werk te vinden. Zo zijn er beroepen met minder goede baankansen. Sommige beroepen bieden al jaren slechtere perspectieven op werk. Bijvoorbeeld omdat er werk verdwijnt door digitalisering, zoals bij administratief medewerkers, grafisch vormgevers en bibliotheekmedewerkers. Andere beroepen zijn erg populair onder scholieren, studenten en werkzoekenden, zoals dierenverzorgers, reisleiders en gidsen, waardoor er veel sollicitanten per vacature zijn.

Ook zijn er beroepen die nog steeds last hebben van de coronamaatregelen, zoals touringcarbuschauffeurs en stewards en stewardessen in de luchtvaart. Met de aanscherping van de coronamaatregelen nemen ook de baankansen weer tijdelijk af in de horeca-, cultuur- en evenementensector. Voor werkzoekenden met dergelijke beroepen kan het handig zijn om breder te zoeken dan alleen naar het eigen beroep, want de vaardigheden voor dat beroep kunnen ook goed van pas komen in een ander beroep.

Voor 19 beroepen waarin het op dit moment lastig kan zijn om werk te vinden, publiceerde UWV voorbeelden van overstapberoepen. Een aantal minder kansrijke beroepen staan in een dashboard. Het dashboard laat zien welke vaardigheden van minder kansrijke beroepen overlap hebben met vaardigheden van kansrijke en overstapberoepen.