Economie

Platform zeroCO2.nl: alle informatie over het verduurzamen van bedrijfspanden en terreinen in Groningen

Ondernemers in Groningen die overwegen om te investeren in duurzaamheid van hun bedrijfspand of bedrijfsterrein, en die zich afvragen of daar subsidieregelingen voor zijn, kunnen voortaan terecht op één website. Het betreft het Platform zeroCO2.nl, een initiatief van het Groningse kantoor Harrier accountancy-bedrijfsadvies, in samenwerking zeven partners, waaronder Groningen Werkt Slim.


Leestijd: 2 minuten

Platform zeroCO2.nl: alle informatie over het verduurzamen van bedrijfspanden en terreinen in Groningen
Platform zeroCO2.nl: alle informatie over het verduurzamen van bedrijfspanden en terreinen in Groningen

Harrier accountancy-bedrijfsadvies lanceerde onlangs de website zeroCO2.nl. Deze website biedt ondernemers op een concrete en realistische manier inzicht in de kansen van investeren in duurzaamheid. Zij doet dit samen met partners die hierin actief zijn en elkaar onderling versterken. Deze partners zijn Groningen Werkt Slim, Ecocert, enerGQ, Donker Groep, Fonds Nieuwe Doen en Drentse Energie Organisatie.

Alle informatie over het verduurzamen van bedrijfspanden en terreinen, mobiliteit & transport en bedrijfsprocessen wordt overzichtelijk gepresenteerd. Aanleiding voor dit initiatief is het ondoorzichtige woud van subsidie-, fiscale- en financieringsregelingen voor duurzaamheidsprojecten. Met zeroCO2.nl maakt Harrier de mogelijkheden inzichtelijk. (Ondernemers met concrete plannen kunnen eenvoudig contact opnemen en worden volledig ontzorgd van investeringsplan tot realisatie.) Vaak blijkt meer mogelijk dan op voorhand wordt gedacht.

Groningen Werkt Slim is het duurzaamheidsplatform van de vier Groninger bedrijvenverenigingen, de gemeente Groningen en provincie Groningen. Dankzij dit initiatief worden de mogelijkheden voor ondernemers in het MKB concreet en realistisch. Zo wordt de online tool, de Slimme CO2-thermometer van Groningen Werkt Slim, gebruikt om de huidige CO2 uitstoot te bepalen (de 0-meting) om vervolgens besparingen inzichtelijk te krijgen.

Ecocert levert onafhankelijk energie- en verduurzamingsadvies. Ecocert is gecertificeerd voor het opstellen van energielabels en energieadviezen voor woningen, utiliteitsgebouwen en nieuwbouw. Deze zijn vaak vereist om in aanmerking te komen voor bepaalde subsidies, fiscale regelingen en (groen-) financieringen.

enerGQ biedt met slimme software de mogelijkheid om bedrijfsprocessen continue te monitoren, waarbij de meest optimale instellingen van bedrijfsprocessen worden geadviseerd. Het gebruik van energie, grondstoffen en productie wordt geoptimaliseerd en storingen kunnen worden voorkomen. Hierdoor kan een CO2 reductie worden gerealiseerd tot wel 30%.

Donker Groep realiseert groene en gezonde binnen- en buitenruimtes. Ze ontwerpen, realiseren en beheren deze belevingen vanuit gedrevenheid en vakmanschap. Daarnaast bieden zij een Quick-bedrijfsscan aan. Hiermee wordt inzichtelijk gemaakt hoe duurzaam uw terrein of gebied is, welke duurzame maatregelen getroffen kunnen worden en welke kosten u hiermee kan besparen.

Drentse Energie Organisatie en Fonds Nieuwe Doen hebben als doel om de energietransitie in Drenthe en Groningen te versnellen. Zij doen dit door het verstrekken van financieringen aan duurzame energieprojecten tegen gunstige voorwaarden en eventueel aanvullend op financieringen van reguliere marktpartijen, waaronder banken.