De banenwinkel is een initiatief van De Nieuwe Winkelstraat in samenwerking met Groningen City Club, Werk in Zicht en de gemeente Groningen. De banenwinkel is vanaf donderdag acht weken geopend. In de banenwinkel kunnen ondernemers en werkzoekenden elkaar ontmoeten. Daarnaast zijn er workshops, talententests en speciale loopbaancoaches die mensen helpen uit te zoeken waar ze in kunnen uitblinken.
En dan is er nog een wall of talent waar ondernemers vacatures kunnen achterlaten en werkzoekenden kenbaar kunnen maken dat ze werk zoeken. Er is zelfs een speciale selfieroom en er wordt een ‘retailsafari’ aangeboden waarbij je op de tour kan langs verschillende ondernemers en je een inkijkje krijgt in hun wereld. Als klap op de vuurpijl worden er ook nog biertapwedstrijden en live kookwedstrijden georganiseerd. “Zodat mensen een beetje een gevoel krijgen bij de functie die ze overwegen,” zegt Eric Bos van de Groningen City Club. “Alles wordt dus in werking gezet om ondernemers te koppelen aan nieuwe werkkrachten.”
Ontmoetingsplek
“Het is een mooi initiatief”, zegt wethouder Carine Bloemhoff. “Aan de ene kant zitten we met een personeelstekort, en aan de andere kant hebben we ook heel veel werkzoekenden. De banenwinkel is een ontmoetingsplek. Het is mooi dat we mensen nu op deze manier mensen begeleiden naar werk.”
Gastvrijheid
“Wij hebben natuurlijk een prachtige stad, en we willen graag dat de klanten goed geholpen kunnen worden. Dat is gastvrijheid en dat vinden we belangrijk”, zegt Bos. “Maar op dit moment kunnen sommige horeca of winkels niet open, omdat ze niet genoeg personeel hebben. Dat is natuurlijk niet best. Maar met de banenwinkel hopen we banen in retail, horeca en supermarkten te promoten om ervoor te zorgen dat de gastvrijheid die we zo belangrijk vinden alsnog kunnen bieden. Gedurende acht weken worden mensen in de stad attent gemaakt op de mogelijkheden die er zijn in retail en de horeca.”
“Contactberoepen zijn de allerleukste beroepen die er zijn”, zegt Bos. “Maar het is ook echt een vak. Laten we het de waardering geven die het verdient.” ‘Maar de banenwinkel gaat ook om het brengen van reuring naar de binnenstad. Het is een verbindende factor,” voegt Maxim Romashuk van de gemeente Groningen toe.
Foto’s: Nienke Maat