Economie

Staking bij ICON Geneesmiddelenonderzoek in Groningen en Assen

Werknemers van ICON Geneesmiddelenonderzoek in Groningen en Assen leggen op dinsdag 16 en woensdag 17 mei het werk neer. Dat meldt FNV. “ICON heeft kansen genoeg gehad om stakingen te voorkomen, maar de directie laat het er liever op aan komen”, zegt FNV-bestuurder Chaim Korthof. “Dat dit nodig is bij een bedrijf met miljardenwinst, zorgt voor boosheid op de werkvloer.”


Leestijd: 1 minuut

Onderhandelingen, gesprekken en een ultimatum; de Nederlandse top van de Ierse multinational liet alle mogelijkheden om stakingen te voorkomen de afgelopen weken lopen, laat FNV weten. Dit tot groot ongenoegen van de mensen op de werkvloer. Medewerkers, die ondanks de kerngezonde winsten van het bedrijf vorig jaar ook al hun kerstpakket mochten inleveren, staan nu klaar om het werk neer te leggen. Er zal op dinsdag 16 mei een halve dag gestaakt worden en op woensdag 17 mei een hele dag.

Korthof: “Met een mondiale winst van 7 miljard euro in 2022 boert de Ierse multinational meer dan goed, maar voor de 840 medewerkers in Nederland wil ICON geen rechtvaardige cao afspreken waarbij de koopkracht van de mensen overeind blijft. We hebben echt alles geprobeerd om de directie op andere gedachten te brengen, maar ik ben bang dat het pas doordringt als de mensen het werk neerleggen. Dat gaat vanaf dinsdag dus ook gebeuren.”

Bij de Nederlandse tak van het geneesmiddelenonderzoekbedrijf werken in totaal 840 mensen. Dat zijn onder andere artsen, onderzoekers, laboranten en verpleegkundigen.