Economie

Partnerbijdrage

Tip voor horecaondernemers: voorkom schade aan keukenapparatuur

Met de sluiting van alle horeca kregen ondernemers een flinke klap te verduren. Veel keukens staan gedeeltelijk of helemaal stil. Dat is niet zonder risico. Het langdurig stilstaan van keukenapparatuur vergroot de kans op schade aan onderdelen. Om straks als de deuren weer open gaan niet voor vervelende verrassingen te staan, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Met de checklist van Hakvoort Professional zijn horecaondernemers goed voorbereid.


Leestijd: 2 minuten

Tip voor horecaondernemers: voorkom schade aan keukenapparatuur
Tip voor horecaondernemers: voorkom schade aan keukenapparatuur

Apparaten die de komende tijd niet meer worden gebruikt, kunnen niet zomaar worden uitgezet of stil blijven staan. Aangekoekte resten, vuil, kalk en vet veroorzaken namelijk verstoppingen en schade aan onderdelen nu de apparaten niet meer dagelijks worden gebruikt. Kalkaanslag kan zelfs permanente schade aanrichten als het zich blijft ophopen. Bij vaatwassers kan kalk de verwarmingselementen flink beschadigen. Bovendien neemt de waterdruk van de machine af. Voorkom vervelende verrassingen door apparatuur grondig te reinigen en na te kijken. Sluit de apparatuur goed af zodat  – als straks de deuren weer open gaan – de apparatuur direct in gebruik kan worden genomen. 

Voor vacumeermachines geldt dat de olie van de machine goed schoongemaakt moet worden. Er kan namelijk vocht in de vacuümpomp terecht komen tijdens het vacuüm verpakken van vochthoudende producten. Als de machine enkele weken wordt stilgezet met water in de olie, zal dit onherstelbare schade aanrichten aan de vacuümpomp. Het is daarom belangrijk om het warmloopprogramma te laten draaien of de olie eventueel te vervangen.

Bovendien valt er op de energiekosten te besparen door bij het gebruik van meerdere koelingen alle waren zoveel mogelijk in één grote horeca koelkast of vriezer te plaatsen. De overige koelingen, zoals bar- en wandkoelingen, koelvitrines, koelwerkbanken en wijnklimaatkasten, kunnen uitgezet en gereinigd worden.

 

  • Zorg dat de stekker uit het stopcontact is zodra apparatuur wordt schoongemaakt
  • Maak de apparatuur grondig schoon met reinigingsmiddelen voor het betreffende apparaat.Zorg dat er geen kalk, water of vocht, stof en aangekoekte resten achterblijven. Ontkalk, ontvet en desinfecteer de apparaten grondig. Maak de apparatuur na het reinigen weer goed droog
  • Laat het warmloopprogramma van de vacumeermachine draaien of vervang eventueel de olie in de machine
  • Reinig de condensors van koelingen en vriezers met een zachte borstel
  • Vervang gescheurde deurrubbers van koelingen en vriezers om energieverlies te voorkomen
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van één grote koeling of vriezer. De overige koelingen kunnen uitgezet en goed gereinigd worden. Voorkom muffe geuren door de deuren van koelingen na het reinigen op een kier open te laten staan. 
  • Ontdooi de vriezer en maak deze goed droog. Ook de uitlekbak als u daarbij kunt
  • De ijsblokjesmachine kan uit. Reinig de machine goed van binnen en buiten.
  • Reinig de afzuigfilters van de afzuigkap
  • Ontkalk, ontvet en reinig de combisteamergrondig. Leeg ook de boiler
  • Ontkalk de bain marie
  • Ontkalk de vaatwasserdoor het reinigingsprogramma minimaal één keer te laten draaien. Ontvet de afvoer met behulp van heet water en droog de machine na het reinigen goed af. Zet de vaatwasser deur of de kap na het reinigen op een kier
  • Filter de olie of het frituurvet en kook de frituur uit
  • Controleer de zoutvoorraad in de waterontharder en vul indien nodig aan 
  • Let goed op de houdbaarheidsdatum van waterfilters, deze zijn beperkt houdbaar
  • Laat af en toe water door de afvoerputten en afvoeren stromen zodat deze niet droog komen te staan.
     

Twijfelt u of u de apparatuur goed afsluit? Neem dan altijd contact op met uw leverancier zodat een monteur u kan helpen.