Economie

WarmteStad boort tweede warmte- en koudebron Europapark aan

WarmteStad begint deze week met de aanleg van een tweede bron voor warmte- en koudeopslag (WKO) op het Europapark.


Leestijd: 1 minuut

Opening eerste duurzame WarmteCentrale van Groningen
Opening eerste duurzame WarmteCentrale van Groningen

Diverse nieuwe kantoren en wooncomplexen op het Europapark gaan gebruik maken van duurzame warmte- en koudeopslag (WKO) van WarmteStad. Op dit moment worden aansluitingen van nieuwbouwprojecten Lunettenhof, De Nieuwe Linie en Kolenpark gerealiseerd. Binnenkort komen daar woonzorgcomplex Leyhoeve, appartementencomplex Powerhouse en Sportcentrum Europapark bij. Ook met andere partijen op het Europapark wordt gesproken over warmte- en koudelevering. De gebouwen ‘Hete Kolen’ en het gemeentelijke kantoor aan het Harm Buiterplein worden al enige jaren duurzaam verwarmd door WarmteStad.

Om alle kantoren en wooncomplexen te voorzien van warmte en koude is een tweede ‘doublet’ benodigd. Dit is het bronnensysteem dat ondiepe aardwarmte benut en warmte en koude kan onttrekken uit en opslaan in de bodem. De aanleg hiervan start deze week, tezamen met de aanleg van een nieuw leidingstelsel dat de gebouwen aansluit.

“We heten onze nieuwe klanten van harte welkom bij WarmteStad. Geweldig  dat ze daarmee een actieve bijdrage gaan leveren aan een Energieneutraal Groningen”, aldus WarmteStad-directeur Dick Takkebos. “Warmte- en koudeopslag is een bewezen en zeer effectieve techniek. We zijn bijzonder blij dat we alle nieuwbouw-ontwikkelingen op het Europapark kunnen benutten door alle nieuwe complexen en woningen daar direct duurzaam te verwarmen en koelen, en dat in goede samenwerking met de vastgoedbedrijven. Dit is weer een mooie stap die we zetten op weg naar een duurzame stad Groningen zonder aardgas.”