Innovatie

1,5 miljoen euro subsidie om innovatieve academische startups te stimuleren

Innovatieve technologie in Groningen krijgt een boost: de Rijksuniversiteit Groningen ontvangt bijna 1,5 miljoen euro aan subsidie voor een programma om ondernemende academische onderzoekers te helpen. De deelnemers krijgen begeleiding om hun innovatieve idee om te zetten tot een startup.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Tara Winstead via Pexels
Foto | Tara Winstead via Pexels

Het programma, genaamd ‘Deep Tech Fellows’ is een pilot van drie jaar. Het doel van de pilot is om de ontwikkeling van groene chemie, robotica en medische technologie te stimuleren in de regio.

18 PhD’ers van de Faculteit Science and Engineering krijgen de kans om hun innovatie om te zetten in een commercieel bedrijf. Tijdens het eerste jaar van de pilot komen de onderzoekers in dienst bij de RUG. In die tijd krijgen ze begeleiding en leren ze over het ondernemerschap. De selectie en werving van de deelnemers wordt gedaan door experts uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en investeerders. 

De pilot is geïnspireerd op een soortgelijk programma aan de Technische Universiteit Zürich. Volgens de provincie is er in Groningen genoeg potentie, maar blijft “het aantal succesvolle startups in vergelijking met andere regio’s uit.” De subsidie komt vanuit Nationaal Programma Groningen.