Innovatie

Alle oost-Groninger meren met elkaar verbonden; impuls voor toerisme

De gemeenten Oldambt, Delfzijl, Appingedam en Slochteren hebben de ambitie om het Oldambtmeer, het Hondshalstermeer, het Schildmeer en uiteindelijk ook het meer van Meerstad met elkaar te verbinden. Daartoe is gezamenlijk een Schetsboek Rondje Groningen vastgesteld.


Leestijd: 1 minuut

In deze gebiedsontwikkeling gaat het om de verbetering van de ruimtelijke structuur door het tot stand brengen van waterverbindingen, recreatieve paden en groene verbindingen voor de EHS (Ecologische Verbindingszone). Doelen zijn een nieuw vaarcircuit realiseren, het landschap versterken en daarmee de leefbaarheid en economie in de aanliggende dorpen vergroten en de bevolkingskrimp tegengaan.

Schetsboek Rondje Groningen
De vier gemeenten hebben een eerste zogenaamd Schetsboek Rondje Groningen vastgesteld. Dit schetsboek is het resultaat van een workshop met verschillende deskundigen. Het schetsboek geeft een onderbouwing van de ideeën die er zijn om verbindingen te maken. Het schetsboek is een belangrijke inspiratiebron voor de verdere uitwerking van de plannen.

Aanpak bovenlokaal
De aanpak van de gebiedsontwikkeling is bovenlokaal. Het vergt een regionale aanpak, waarbij de kansen en mogelijkheden en de financiering van de gebiedsaanpak nader uitgewerkt moeten worden.
De gemeenten werken nauw samen met het Waterschap Hunze en Aa´s, Staatsbosbeheer en de Dienst Landelijk Gebied (DLG). De gemeenten gaan nu ook de provincie en gemeente Groningen bij de gebiedsontwikkeling betrekken.

Plan van aanpak
In de komende periode wordt een plan van aanpak gemaakt en worden verschillende tracéstudies uitgewerkt. Op dit moment is de planvoorbereiding van bijvoorbeeld de noordelijke vaarverbinding van het Oldambtmeer naar het Nieuwe Kanaal reeds in volle gang. Ook rond Wagenborgen worden diverse studies gedaan.