Innovatie

Banenwinkel: “Je loopt er heel makkelijk even naar binnen”

In de Zwanestraat zit sinds kort een tijdelijke banenwinkel. De naam doet het al wat vermoeden: werkzoekenden kunnen er een baan vinden en werkgevers uit de retail, horeca en supermarktbranche kunnen er hun banen aanbieden. Ideaal, zo vinden veel ondernemers. “Het is enorm lastig gemotiveerd personeel te vinden, dat ook nog eens doordeweeks beschikbaar is.


Leestijd: 2 minuten

De banenwinkel is een initiatief van INretail in samenwerking met Groningen City Club, Werk in Zicht en de gemeente Groningen. De banenwinkel is een tijdelijk initiatief: de deuren blijven open tot 19 juli.

In de banenwinkel kunnen ondernemers en werkzoekenden elkaar ontmoeten. Er hangt een grote wall of talent waar ondernemers vacatures kunnen achterlaten en waar werkzoekenden kenbaar kunnen maken dat ze werk zoeken.

Sigrid van der Tuuk van kledingzaak Gents in de Zwanestraat is een van de ondernemers die de kans met beide handen aangreep. “We zijn echt naarstig op zoek.” De reden: Gents is onlangs verhuisd en telt nu niet een verdieping, maar twee verdiepingen. “Dat betekent dus ook dat we een extra iemand moeten hebben staan”, zegt Van der Tuuk.

Over het initiatief van de Banenwinkel is ze enorm te spreken. “Ik denk dat het zeker in een studentenstad heel goed werkt. Je loopt er toch heel makkelijk even naar binnen.”

Activiteiten en evenementen

In en om de winkel worden komende weken allerlei activiteiten georganiseerd. Zo is er 22 juni een mode-event in de Zwanestraat, met kleine pop-up modeshows en workshops in winkels. Er is muziek en vanaf 16.30 uur begint de organisatie van Roze Zaterdag met haar programma.

Op 27 juni is er een horeca-event, speciaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in een baan in de horeca. Op het programma staan ‘bake my own burger’ en de ‘head-to-head-challenge’. Geïnteresseerden kunnen, onder leiding van een chefkok, zelf ervaren wat het is om een goede hamburger te maken of meedoen met de biertap challenge.

En 3 juli staat een ontbijtsessie voor ondernemers met Tom Kikkert op het programma. Deze veel gevraagde spreker gaat in op de veranderende consument en merkidentiteit. Op 1 en 18 juli zijn er sollicitatietrainingen en 10 juli is een banenborrel voor werkzoekenden.

Op verzoek worden ook retail safari’s georganiseerd: leuk om kennis te maken met de stad en enkele bijzondere retail- en horecaconcepten.