Innovatie

Bouw nieuwe Kunstencentrum De Ploeg in februari van start

De bouw van het nieuwe Kunstencentrum De Ploeg gaat volgende maand van start, dat meldt Dagblad van het Noorden. Het Kunstencentrum, waar kunst van de gelijknamige kunstkring komt te hangen, komt in de voormalige Sint Jozefschool in Wehe-den Hoorn.


Leestijd: 1 minuut

De oude school in Noord-Groningen is een Rijksmonument. Het gebouw stamt uit 1873 en is in 1879 aan de voorzijde uitgebreid met een sociëteitsgebouw en dienstwoning. In 1921 werd het schoolgedeelte aan de achterzijde met twee lokalen uitgebreid, en in 1950 werd het gehele gebouw vernieuwd. Nadat de school geen dienst meer deed is deze in 1987 in particulier bezit gekomen en als woonhuis met atelier gebruikt.

In 2019 is met ondersteuning van de toenmalige gemeente De Marne het pand in eigendom gekomen van de Stichting Herstel Erfgoed De Marne. Deze heeft als doelstelling om het pand te restaureren en een nieuwe functie als Kunstcentrum De Ploeg te geven.

Het ontwerp van het nieuwe Kunstcentrum De Ploeg is uitgewerkt door architect Jacob Veltman uit Winsum. Er komen meerder expositieruimtes in het pand, een auditorium, een atelierruimte, een winkel en een horecagelegenheid met terras.

De Ploeg

Vereniging Groninger Kunstkring ‘De Ploeg’ werd op 5 juni 1918 in een café in de Groninger binnenstad opgericht, met als doel het bij elkaar brengen van Groninger artiesten en het kunstleven bevorderen, onder andere door exposities te houden. Ploegleden van het eerste uur waren Johan Dijkstra, Hendrik Nicolaas Werkman, George Martens, Jan Jordens, Jan van der Zee en Job Hansen. Andere bekende namen zijn o.m. Alida Pott, Wobbe Alkema, Johann Faber, Ekke Kleima en Simon Steenmeijer.

De jaren tussen 1922 en 1928 gelden als de hoogtijdagen van de nog steeds bestaande Groninger kunstenaarsvereniging. Het Duitse expressionisme ‒ waardoor De Ploeg nationale en internationale bekendheid kreeg ‒ is met name in de kunstwerken uit deze periode zichtbaar. In dit vroege Ploegwerk is een prominente rol weggelegd voor het Groninger landschap.