Innovatie

Bouw Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog gaat door; Zeehondencentrum vertrekt uit Pieterburen

Alle seinen voor de realisatie van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee in Lauwersoog staan op groen. Dat betekent dat de bouw van dit centrum begin 2023 kan beginnen en dat dit gedeelte van de provincie Groningen er een toeristische trekpleister van formaat bij krijgt. In het centrum zal straks ook de Zeehondencrèche worden gehuisvest, die dan vertrekt uit Pieterburen.


Leestijd: 1 minuut

Bouw Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog gaat door; Zeehondencentrum vertrekt uit Pieterburen
Bouw Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog gaat door; Zeehondencentrum vertrekt uit Pieterburen

 

Dat melden de initiatiefnemers van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee in een nieuwsbrief.

Aanvankelijk lag er al een ontwerp van architect Dorte Mandrup, maar dat was volgens critici te fors. Dat ontwerp is nu aangepast en goedgekeurd en zal gebouwd worden door de Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Dokkum.

Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee in de haven van Lauwersoog wordt een plek om het Waddengebied mee te maken. Een nieuw gebouw met een ander perspectief op de grens van land en water, Groningen en Fryslân, zoet en zout, midden in het Waddengebied. Hier worden krachten gebundeld van onderzoekers, zeehondenverzorgers, duurzame vissers, bewoners en ondernemers.

Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee wil actief bijdragen aan een duurzame toekomst voor het Waddengebied en een impuls geven aan de economie in de regio. Bewustwording creëren van de kwetsbaarheid van het Waddengebied en de noodzaak om op zoek te gaan naar een nieuwe balans tussen natuur en mens staan hierbij voorop.

Zeehondencentrum Pieterburen

Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee is een initiatief van en bouwt voort op Zeehondencentrum Pieterburen. Dankzij de zeehondenopvang en -zorg van de laatste 50 jaar is er zoveel meer bekend over het leven in de Waddenzee en hoe dat leven zich verbindt met het leven van de mens. De zeehond kan daarom gezien worden als één van de graadmeters van de gezondheid van de Waddenzee.

De huidige faciliteiten in Pieterburen lijden onder achterstallig onderhoud. Het pand is al jarenlang verouderd, waardoor investeren in een renovatie te kostbaar is. Het Werelderfgoedcentrum biedt een plek om het goede werk van Zeehondencentrum Pieterburen toekomstgericht te kunnen voortzetten en verder te verbreden. Van het verzorgen van de zeehonden, het opleiden van de jonge (internationale) talenten tot de onderzoeken die worden gedaan. Het Zeehondencentrum Pieterburen verhuist dus van Pieterburen naar Lauwersoog voor de opening van het Werelderfgoedcentrum.