Innovatie

Christenen en moslims hebben zelfde deugden

Op het gebied van morele eigenschappen, bijvoorbeeld respect en betrouwbaarheid, ontlopen christenen, moslims en niet-religieuzen elkaar weinig. Dat is een van de conclusies van een onderzoek naar deugden door de Rijksuniversiteit Groningen. Ook blijkt dat het aantal praktiserende moslims in Nederland meestal te hoog wordt ingeschat.


Leestijd: 1 minuut

Het onderzoek, dat werd geleid door psycholoog Jan Pieter van Oudenhoven en arabist-islamkenner Fred Leemhuis, is verricht door aan leerkrachten, tieners, ouders, gemeenteraadsleden en popartiesten van verschillende religies te vragen wat zij belangrijke deugden vinden. Moderne deugden als respect, betrouwbaarheid, zorgzaamheid en openheid worden door de opinieleiders van diverse komaf gezien als belangrijk. Islamitische tieners geven aan dat ze in vergelijking met andere tieners veel meer beïnvloed worden door religieuze leiders als het gaat om morele kwesties. De onderzoekers hebben daarom gekeken naar wat imams in Nederland belangrijke deugden vinden. Ze hebben daarvoor een aantal imams geïnterviewd en preken geanalyseerd. Hieruit blijkt dat imams – net als niet-islamitisch Nederland – het zeer belangrijk vinden om respect te tonen. Ook hechten moslims groot belang aan goede relaties met de mensen in de buurt.

De onderzoekers concluderen ook dat het aantal moslims in Nederland vaak te hoog wordt ingeschat. Veel eerste of tweede generatie immigranten uit islamitische landen zijn helemaal geen praktiserende moslims – zo blijkt uit analyse van bezoekersaantallen van moskeeën. Ook worden imams in zekere zin steeds ‘Nederlandser.’ Dat is te zien aan het feit dat imams in Nederland allemaal ongeveer dezelfde bronnen gebruiken bij het maken van preken. Dit suggereert dat moslims, hoe verschillend wat betreft komaf ook, allemaal tegen dezelfde kwesties aanlopen, waarbij er als vanzelf in de praktijk een soort Nederlandse islam ontstaat.