Innovatie

CodeGorilla, Script en TechMeUp zetten zich samen in voor toegankelijke IT-omscholing

De IT-omscholingstrajecten CodeGorilla en Script sluiten zich aan bij opleidingsfonds TechMeUp. Dat betekent dat studenten van deze twee Groningse opleiders vanaf nu een rentevrij studievoorschot kunnen aanvragen bij TechMeUp. Daardoor hoeft beginnend IT-talent zich geen zorgen te maken over lesgeld, reiskosten of het wegvallen van inkomsten uit een baan.


Leestijd: 2 minuten

CodeGorilla, Script en TechMeUp zetten zich samen in voor toegankelijke IT-omscholing
CodeGorilla, Script en TechMeUp zetten zich samen in voor toegankelijke IT-omscholing

Non-profit opleidingsfonds TechMeUp laat weten trots te zijn dat CodeGorilla en Script de aansluiting hebben opgezocht. “Samen zijn we in staat nog meer IT-talent een toekomst in tech te bieden door ze financieel te ondersteunen”, zegt managing director Nikky Hofland. Het opleidingsfonds richt zich op het vergroten van de toegang tot digitale training voor kwetsbare groepen in tech, door financiële barrières weg te nemen. Dit doen ze door renteloze leningen uit te geven welke pas worden terugbetaald na het vinden van een baan. “In Noord Nederland zijn financiën nu geen reden meer om je niet te kunnen omscholen.”

Het tekort aan IT-talent is al sinds jaar en dag een groeiend probleem. In 2030 zijn er naar schatting 120.000 banen op de markt waarvoor geen geschikt technisch personeel te vinden is. De aanhoudende coronacrisis versnelt de digitale transformatie in veel sectoren aanzienlijk, en maakt om- en bijscholing urgenter dan ooit.

“In een enkel geval valt iemand qua financiering tussen wal en schip, en dat is natuurlijk zonde”, zegt oprichter Bert Kat van Script, een bedrijf dat als missie heeft om iedereen met autisme de mogelijkheid te geven op een werkzaam bestaan binnen de IT. “Door de aansluiting bij TechMeUp kunnen we nu nog meer mensen helpen naar een baan als software developer.”

Ook CodeGorilla, een bedrijf dat langdurig werklozen aan een baan helpt, is blij met de samenwerking. Oprichter Diem Do: “Zo vergroten we de kansen voor mensen om het programmeren te leren en uiteindelijk aan het werk te gaan binnen de IT sector.”

Vooraf nu ook meer financiële zekerheid

Door aan te sluiten bij TechMeUp bieden CodeGorilla en Script kandidaten nu ook vooraf meer zekerheid met het zicht op een renteloos studievoorschot. Mensen die niet de financiële middelen hebben om de intensieve fulltime opleiding van meerdere maanden te kunnen volgen maken zo alsnog kans op deelname. Ze betalen het studievoorschot pas terug wanneer zij in dienst zijn bij een werkgever.

Over Script

Veel mensen met autisme hebben moeite om aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt. Momenteel heeft zelfs 53 procent van alle volwassenen met autisme geen betaalde baan. Script vindt dat zonde van al het potentieel. “Zeker omdat uit onderzoek blijkt dat kenmerken die passen bij autisme juist heel goed ingezet kunnen worden binnen de IT.” Script biedt daarom mensen met autisme en/of hoogbegaafdheid de kans op een werkzaam bestaan. Het leerwerktraject met baangarantie duurt negen maanden en vindt plaats op een prikkelarme locatie. De begeleiding wordt verzorgd door zowel een IT-inhoudelijke coach als een autismecoach. Na dit traject bemiddelt Script naar een passende werkplek als software developer.

Over CodeGorilla

Meer dan 170 langdurig werklozen hebben inmiddels via CodeGorilla een baan gevonden, en daarmee een nieuwe toekomst. Voor haar initiatief ontving oprichter Diem Do diverse prijzen, waaronder de TEDxAmsterdamWomen Start Up Award 2018 en de IGNITE Award 2019.