Het project ‘Early Moves’ heeft als doel om met behulp van artificial intelligence (Ai) te vroeg geboren baby’s de best mogelijke zorg te bieden. Marco D’Agata, CEO van Neolook, is ontzettend blij deze prijs: “We zijn erg trots dat we samen met het UMCG deze Award hebben behaald voor ons project ‘Early Moves’, gekozen uit 49 aanmeldingen in deze categorie. En wat het voor ons ook zeer eervol maakt, is dat we zowel met ruimte afstand door zowel de jury als het publiek zijn gekozen tot winnaar.” Er werd in totaal 1577 keer gestemd in de categorie zorg, waarbij Neolook en het UMCG 26,88% van de jurystemmen kreeg en 20,74% van de publieksstemmen.
Vroege opsporing
Het project draait om vroege opsporing van afwijkingen bij te vroeg geboren baby’s. Te vroeg geboren baby’s lopen vaak een verhoogd risico op verschillende problemen met groei, beweging en ontwikkeling. Vroege opsporing van mogelijke afwijkingen is van cruciaal belang om de langetermijneffecten te minimaliseren. In dit project wordt kunstmatige intelligentie (AI) ingezet om afwijkingen te detecteren aan de hand van bewegingsanalyses op basis van videobeelden.
NeoLifeS
Jaarlijks worden in het UMCG 80 tot 120 te vroeg geboren baby’s opgenomen. Voor deze baby’s zijn periodieke controles van essentieel belang. Het UMCG wil mogelijke ontwikkelingsproblemen in een vroeg stadium identificeren. Daarom ontstond de behoefte aan een centrale database van alle ziekenhuizen, genaamd NeoLifeS, om problemen en risicofactoren in kaart te brengen en de zorg voor te vroeg geboren baby’s te verbeteren en hen gedurende hun jeugd goed te kunnen volgen in hun ontwikkeling.
Dankzij dit project kan al na drie maanden worden vastgesteld of een baby zich normaal ontwikkelt of dat er mogelijke afwijkingen zijn. Videobeelden worden verzameld en geanalyseerd in het UMCG, met behulp van AI en opnameapparatuur ontwikkeld door Neolook. Met slechts enkele minuten video kunnen onderzoekers bepalen of er sprake is van normale of afwijkende bewegingspatronen en of verder onderzoek nodig is.