Innovatie

DEBAT: WAT IS ER MIS MET ONS ONDERWIJS?


Leestijd: 1 minuut

? Is de stelling dat het kennisniveau daalt hard te maken? Wat zijn de werkelijke problemen van leerkrachten, schoolleiding en scholieren? En is het ‘nieuwe leren’ wel de grote boosdoener? Het debat vindt plaats op vrijdag 28 september in de Usva, Munnekeholm 10 te Groningen en begint om 20.00 uur.

Begin dit jaar protesteerden studenten en scholieren in Den Haag tegen het ‘nieuwe leren’ en de kwaliteitsdaling in het onderwijs. Volgens de scholieren grijpen scholen het ‘nieuwe leren’ – waarbij leerlingen vooral via het internet kennis zouden vergaren – aan om te bezuinigen op het aantal lesuren en de studiebegeleiding. Ze eisten meer lesuren en meer kennisoverdracht door deskundige docenten. Dit protest sloeg aan en was de directe aanleiding voor een parlementair onderzoek naar de onderwijsvernieuwingen van de afgelopen twintig jaar.

Gasten
Aanwezig zijn Presley Bergen van de vereniging Beter Onderwijs Nederland, Sarah Blom, publiciste, docent aan de lerarenopleiding van de UvA en lid van het Politiek Forum van de PvdA, Roel Bosker, hoogleraar onderwijskunde aan de RUG en lid van de Onderwijsraad en Wolbert van Wageningen, adjunct directeur onderwijs van het Augustinus College.
Kritische scholier Sywert van Lienden, voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), spreekt een column uit. Olv. RUG-filosoof Hans Harbers.

DwarsDiep
Dwarse Boeken is een reeks debatavonden van debatcentrum DwarsDiep. Naar aanleiding van recente boekpublicaties door opiniërende publicisten, wetenschappers of politici wil DwarsDiep minstens vier keer per jaar een discussiebijeenkomst op touw zetten waarin de schrijver wordt geconfronteerd met critici en een kritisch publiek.