Bij het eerste project wordt elektriciteit opgewekt op basis van aardgas, waarbij vrijkomende CO2 wordt afgevangen en geïnjecteerd in een nabijgelegen aardgasveld bij Drachten. Naar verwachting gaat het om 200 tot 300 kiloton per jaar. Met ‘Zero Emission Power Plant’ (ZEPP) technologie wordt de druk van het aardgasveld verhoogd, waardoor het resterende gas gewonnen kan worden. Dit resulteert in een extra aardgasopbrengst van tientallen miljoenen kubieke meters. De kosten voor het afvangdeel bedragen ongeveer zestig miljoen euro.
Voor het tweede project wordt CO2-afvang getest bij een kolenvergasser in Buggenum, met als doel deze techniek grootschalig toe te passen bij de nieuw te bouwen multi fuel centrale Magnum in de Eemshaven. Door biomassa mee te vergassen en CO2 af te vangen kan de uitstoot sterk worden gereduceerd. De totale kosten voor dit project bedragen 44,5 miljoen euro.
De projecten zijn geselecteerd uit voorstellen die zijn ingediend voor de Unieke Kansen Regeling CO2-afvangst vanuit EnergieTransitie, uitgevoerd door SenterNovem. De innovatieve projecten spelen een belangrijke rol in de vergroting van de praktijkkennis voor goede, kosteneffectieve opties voor CO2-afvang en –opslag. Het eerste project komt tot stand dankzij een samenwerking tussen SEQ Nederland, ENECO, TU Delft en de Stichting Energy Valley. Het tweede project wordt geïnitieerd door NUON Energy Sourcing en TU Delft.
Innovatie
Dertig miljoen beschikbaar voor proefprojecten afvang en opslag CO2
Leestijd: 1 minuut