Het was de eerste keer dat de prijs werd uitgereikt, maar in feite is deze een vervolg op de al bestaande Aart Bosman-prijs die al langer uitgereikt werd aan jonge onderzoekers op het gebied van Informatiesystemen. De prijs is nieuw leven ingeblazen door het GDBC in samenwerking met het Ubbo Emmius Fonds van de Rijksuniversiteit Groningen en omgedoopt in de “Digital Business award”.
Drie jonge talenten – Leopold Delank, Norbert Lagerweij en Niels Meima – werden geselecteerd om hun thesis onderwerpen en uitkomsten te presenteren afgelopen dinsdag 29 juni in het Van Swinderenhuys. Een dikke twintig genodigden konden het event offline bijwonen, conform de nog geldende Corona regelgeving. Daarnaast werd het online gestreamd, waar ook nog een dikke vijftig personen meekeken.
De jonge Duitser Delank trapte af. Hij studeerde International Business & Management met een grote passie voor digitale media en marketing. Zijn onderzoek ging over de zogenaamde loot boxes: een aankoopsysteem binnen videogames (denk aak FIFA) dat zo extra inkomsten genereert alsmede extra speelplezier.
Norbert Lagerweij, eveneens van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde en tijdens zijn studie oa werkzaam bij Storm Digital. Lagerweij nam het geïnteresseerde publiek mee in zijn onderzoek naar hoe het wisselen van apparaat van invloed is op het aankoopgedrag van de online consument.
Niels Meima, student van Faculty of Science and Engineering in AI en Computer Science sloot de rij met toelichting op zijn onderzoek naar de optimalisatie van gegevens georiënteerde workflows. Een relatief technisch verhaal dat Niels prima presenteerde in een niet-technische presentatie voor een breed en zeker niet allemaal technisch publiek. Dat laatste was één van de redenen dat de jury besloot Niels met de hoofdprijs van 2000 euro te belonen. Beide andere heren gingen met de cheque van respectievelijk 1000 en 500 euro naar huis.
Na afloop tevreden gezichten en geluiden over de bijeenkomst. "Mooi hoe onderwijs & onderzoek hier in contact komen met bedrijven en organisaties. Precies dat waar het GDBC voor opgericht is. Op naar een nieuwe versie in 2021 met nog meer balans tussen on- en offline en nog meer multidisciplinair richting andere faculteiten.", aldus Bas Baalmans, projectleider bij GDBC en deze middag de gastheer