Innovatie

Eerste Blockchain Hackathon in Groningen op 12 februari

Zondag 12 februari s er voor het eerst een Blockchain Hackathon in Groningen. Een hackathon is een wedstrijd waarbij ontwikkelaars bij elkaar komen om in een paar dagen met de modernste (internet)technologie een prototype voor een nieuw platform te ontwikkelen.


Leestijd: 2 minuten

Blockchain: nieuwe kans voor Groninger economie - Jonge IT-ondernemers met gave ideeën gezocht
Blockchain: nieuwe kans voor Groninger economie - Jonge IT-ondernemers met gave ideeën gezocht

Ook de gemeente Zuidhorn laat zich vertegenwoordigen. Een team van studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool vertegenwoordigt dan die gemeente bij deze wedstrijd. Zij brengen tijdens deze driedaagse wedstrijd de kansen van blockchain voor de gemeente in kaart en ontwikkelen een concept prototype voor het sociaal domein, aldus de gemeente Zuidhorn.

Het platform

Studenten Maarten Velthuijs en Jelco Kingma  en hun samen gestelde internationaal team van it-studenten zien grote kansen voor de gemeente om gebruik te maken van blockchain. Een techniek om data te versleutelen en te beveiligen, die toepasbaar is voor betalingsverkeer. Het team gaat aan de slag met een concept prototype voor een platform, die mensen kan helpen op een goede manier met geld om te gaan. De gemeente kan het platform inzetten bij bijvoorbeeld schuldhulpverlening en hulp bij inburgering. “Een prototype maakt het onderzoeken van kansen gewoon eenvoudiger”, geeft het team aan. Gedurende de Blockchain Hackathon wedstrijd ontwikkelt het team van studenten het concept prototype van dit platform wat wellicht interessant kan zijn voor alle gemeenten in Nederland.

De hackathon

De blockchain hackathon wordt ondersteund door organisaties uit de overheid en het bedrijfsleven. De bedoeling is, dat het team binnen drie dagen een werkend prototype voor nieuwe baanbrekende toepassingen op de blockchain bouwt. Aan het eind van het evenement, zondag 12 februari, presenteren de teams de resultaten. Een internationale jury van experts beslist welke teams er in de prijzen vallen. In totaal is er € 50.000 aan prijzengeld beschikbaar.

Kenniseconomie en innovatie

“Deze stap past perfect in het thema kenniseconomie en innovatie, dat dit jaar hoog op onze agenda staat”, aldus een enthousiaste wethouder Fred Stol. “We geloven in de kracht van samenwerking met kennisinstellingen, onderwijs en bedrijfsleven, samen zijn we sterker. Maatschappelijke uitdagingen kunnen we samen het hoofd bieden en dit is er één van. Hier komen techniek en maatschappelijke vraagstukken samen.”