Innovatie

Eerste openbare groene tankstation voor waterstof in Groningen

Groningen heeft vanaf volgende week vrijdag, 12 november, een openbaar en groen waterstoftankstation. Het tankstation van Holthausen Energy Points heeft een plekje op de Campus van Century Autogroep aan de Bornholmstraat. Het is het eerst tankstation waar de groene waterstof ter plekke wordt geproduceerd.


Leestijd: 1 minuut

Eerste openbare groene tankstation voor waterstof in Groningen
Eerste openbare groene tankstation voor waterstof in Groningen

Het tankstation is 24 uur per dag en 7 dagen in de week geopend voor iedereen die waterstof wil tanken. Het voltanken van een auto’s, busjes en vrachtwagens duurt 5 à 10 minuten.

De waterstof wordt geproduceerd in een electrolyzer bij het tankstation. Daarbij wordt de energie gebruikt van 43.000 zonnepanelen op het nabijgelegen zonnepark Woltjespoor.

Century Autogroep en Holthausen Energy Points noemen de komst van het tankstation ‘het resultaat van een intensieve samenwerking om samen emissievrije mobiliteit mogelijk te maken.’ Voor Century is het bovendien ‘een geweldige toevoeging aan de energie-neutrale Campus van Century Autogroep’.

Rijden op waterstof heeft de toekomst, stellen de twee initiatiefnemers. Nu al rijden er in Groningen ongeveer zo’n honderd voertuigen op waterstof, maar dat zullen er naar verwachting snel meer worden.

Het vulstation is mede tot stand gekomen dankzij de DKTI subsidie H2toGrow van het ministerie van I&W.

Open Dag

Op zaterdag 13 november is er een open dag. Dan kunnen belangstellenden tussen 9.00 uur tot 17.00 uur het groene waterstoftankstation aan de Bornholmstraat 42 bekijken. Ook kunnen zij uitleg krijgen over hoe de productie en het tanken van groene waterstof functioneert.