Innovatie

Eerste Slimotheek start in Groningen: hoe werkt een robot-stofzuiger?

In de Vondelflat in Groningen gaat binnenkort de allereerste Slimotheek van Nederland open. Je kunt er de slimste apparaten bekijken en zelfs lenen!


Leestijd: 1 minuut

Eerste Slimotheek start in Groningen: hoe werkt een robot-stofzuiger?
Eerste Slimotheek start in Groningen: hoe werkt een robot-stofzuiger?

Een robotstofzuiger, een kalenderklok, een slimme deurbel, een eenvoudige tablet met beeldbellen of een makkelijke afstandsbediening. Dat is allemaal technologie om mensen te helpen. Juist voor ouderen en mantelzorgers levert dat voordelen op. Hoe handig en fijn zou het zijn als mensen zelf kunnen ervaren wat de voordelen van deze middelen zijn? Met uitleg en begeleiding hoe de voorwerpen te gebruiken. Vanaf nu is dat mogelijk! Op 2 november wordt in de gemeente Groningen in de Vondelflat, Vondellaan 77, de eerste Slimotheek geopend.

Bij de Slimotheek kun je niet alleen producten uitproberen. Mensen krijgen ook hulp en uitleg bij het maken van de juiste keuze uit al die producten. Dit is maatwerk, want elke leefsituatie is immer anders. Ook biedt de Slimotheek hulp bij installatie en vragen tijdens de eerste periode van gebruik. Na de gratis uitleenperiode kunnen mensen de producten aanschaffen of terugbrengen.

De gedachtegang bij dit initiatief is, dat de acceptatie van technologie bij ouderen wordt versneld wanneer ze het zelf uit kunnen proberen, met goede begeleiding. Met een simpele tablet kan men bijvoorbeeld eenvoudig beeldbellen. Dit is prettig voor de sociale contacten en helpt bij het gevoel van eenzaamheid. Juist in deze coronatijd is dat belangrijk. Daarnaast ondersteunen de technologische oplossingen mensen bij het langer zelfstandig blijven wonen.

De Slimotheek is een initiatief van GeneratieThuis in samenwerking met de gemeenten Haarlemmermeer en Groningen, de Bibliotheek Haarlemmermeer, Thuiszorg Comfort. In Groningen is dit initiatief onderdeel van de Wijkdealsamenwerking in wijkvernieuwingswijk De Wijert.