Innovatie

Fietsapp stimuleert vaker te fietsen tijdens Operatie Ring Zuid

Vanaf vrijdag 1 maart kan iedereen die regelmatig van, naar of via Groningen reizen, gebruik maken van de fietsapp Trappie. Trappie is een initiatief van Groningen Bereikbaar en is bedoeld om automobilisten aan te moedigen om tijdens Operatie Ring Zuid vaker op de fiets te stappen en de auto te laten staan.


Leestijd: 2 minuten

Fietsen is volgens Groningen Bereikbaar niet alleen een gezond en snel alternatief voor de auto tijdens de werkzaamheden, met Trappie sparen fietsers daarnaast ook voor goede doelen.

Met elke fietsrit van, naar en via de stad Groningen sparen deelnemers via Trappie punten bij elkaar die zij kunnen verdelen onder vijf geselecteerde goede doelen. Groningen Bereikbaar zet de punten om in een donatie aan de goede doelen. Samen kunnen ze een bedrag van maximaal €10.000 bij elkaar sparen. De geselecteerde goede doelen zijn: ANWB Kinderfietsplan, Jeugdfonds Sport en Cultuur, Lutje Geluk, Tree Planters en Voedselbank Groningen.

Deelnemers kunnen individueel meedoen of tegen elkaar strijden om de meest gefietste kilometers in de community van bijvoorbeeld hun werkgever of sportclub. Met speciale challenges worden ze gedurende de looptijd uitgedaagd om vaker te fietsen. Ook mensen die nu al vaak de fiets pakken, kunnen meedoen.

Operatie Ring Zuid

Vanaf september kunnen auto’s over de nieuwe zuidelijke ringweg rijden. Om dat mogelijk te maken, moeten eerst het nieuwe Julianaplein en de verdiepte ligging aangesloten worden op de bestaande wegen. Van vrijdagavond 22 maart tot maandagochtend 2 september zijn daarom verschillende rijrichtingen dicht. Dit levert vijf maanden lang ernstige verkeershinder op. Als automobilisten met de auto blijven reizen, loopt het verkeer in de stad gegarandeerd vast en verwachten we files die uren kunnen duren.

Naast thuiswerken, het ov en het reizen via een P+R is de fiets vaak aan goed alternatief, vertelt gedeputeerde Johan Hamster: ” We moeten er met z’n allen voor zorgen dat Groningen bereikbaar blijft tijdens de operatie. Deze app is een leuke en creatieve manier om mensen op de fiets te krijgen. En we doen het voor het goede doel! Ik hoop dat Trappie veel automobilisten, voor wie dat een optie is, kan verleiden om op de fiets te stappen.

Meedoen met Trappie

Trappie werkt via de app Toogethr Cycles. Op groningenbereikbaar.nl/trappie kunnen deelnemers zich gratis registreren om mee te doen en vervolgens de app downloaden. Ook kunnen bedrijven, instellingen en andere organisaties hier een eigen community aanvragen.