Andere Nederlandse teams bestaan vaak uit studenten van een Technische Universiteit, maar in Groningen doen studenten van het MBO, het HBO en het WO mee. “Het team is interdisciplinair en internationaal. Het is een hele evenwichtige match. Ik heb het idee dat je dat bij een TU-team niet echt terug ziet”, vertelt Nauta trots op economie.groningen.nl.
Toen de Groningse studenten van het Top Dutch Solar Racing-team te horen kregen dat de Bridgestone World Solar Challenge in Australië werd afgelast, besloten ze op zoek te gaan naar een alternatieve race. Samen met andere Europese zonneteams organiseerden ze de Moroccan Solar Challenge: een alternatieve race in Marokko van 25 tot en met 29 oktober. Een tocht van 2400 km door de Sahara en het Atlasgebergte.
Zonne-auto
Nauta is laatst al even in Marokko geweest. Samen met twee anderen inspecteerde ze de route: “Gewoon even kijken hoe de bochten zijn, hoe steil de hellingen zijn, waar je eventueel noodstoppen kunt maken: we willen alvast de beste strategie vaststellen.” Over twee maandjes scheurt ze met een snelheid van maximaal 120 km/u door het land. “Het voelt best kwetsbaar zo’n zonneauto. Je zit heel laag op de weg, en je hebt een lange staart van vijf meter achter je aan zwiepen van het zonnedek. Het gevoel is echt heel uniek.”
Het Groningse zonnerace-team is relatief jong. Pas in 2019 deed het team voor het eerst mee aan een race. “We gaan er wel vanuit dat we dit keer ook een goede kans maken. Vorige keer deden we voor het eerst mee. Toen zijn we meteen vierde geworden, terwijl er een stuk of veertig teams meededen. We streven er nu ook weer naar om dat te evenaren.”
Impact op volgende generaties
Maar hoog eindigen in het klassement is niet het enige doel voor het jonge team. “We zien onszelf als de laatste generatie die nog een grote impact kan hebben op het tegengaan van klimaatverandering.” De studenten om Nauta heen knikken instemmend. Ze willen de generaties na hun inspireren. “Zonne-energie is een heel groot onderdeel van een duurzame toekomst. Timo, één van onze jongens, zag vroeger als kind een Solar Race team op het jeugdjournaal. Toen dacht hij, oh dat wil ik later als ik groot ben ook doen. Nu is hij bij ons coureur. Dat is de impact die wij willen hebben op volgende generaties.”
Eind september vertrekt het team al naar Marokko en dus worden de laatste voorbereidingen getroffen. “We waren heel erg blij dat dit lichtpuntje toch nog op de horizon kwam. Als je doel van Australië in een keer weg valt, ben je wel op zoek naar een nieuw doel waar je als team naar toe kunt werken. Gelukkig was Marokko daar.”
Innovatie
VIDEO: Gronings Solar Racing Team: Zonne-energie is een heel groot onderdeel van een duurzame toekomst”
Verstopt achterin de Zernike campus in een kantoortje bouwen er eenentwintig studenten bijna dagelijks aan een gifgroene zonneauto: Green Spirit. Het is er al vroeg in de ochtend een gezellige boel. “Soms zitten we hier wel zestig, zeventig, tachtig uur in de week”, vertelt Caroline Nauta. Ze is student aan de Hanzehogeschool en maakt deel uit van het Top Dutch Solar Racing team uit Groningen. Daar is ze communicatiemanager en grafisch designer, maar ook een van de coureurs van het team.
Leestijd: 2 minuten