Innovatie

Gasunie en Vopak onderzoeken of EemsEnergyTerminal langer kan blijven

Gasunie en Vopak onderzoeken of de EemsEnergyTerminal in de Eemshaven langer kan blijven. In deze terminal wordt vloeibaar aardgas (LNG) omgezet naar gas dat gebruikt kan worden door bedrijven en huishoudens. Gasunie en Vopak onderzoeken de mogelijkheden in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.


Leestijd: 1 minuut

De EemsEnergyTerminal is een dochteronderneming van Gasunie en Vopak. De terminal werd in 2022 in gebruik genomen vanwege de Russische invasie in Oekraïne: door de oorlog komt er geen gas meer uit Rusland. In eerste instantie zou de EemsEnergyTerminal vijf jaar blijven: het contract loopt tot september 2027. Nu wordt er dus gekeken of dat verlengd kan worden.

Groene energie

Naast het onderzoeken van de mogelijkheden om door te gaan met het gebruiksklaar maken van LNG (vloeibaar aardgas), worden mogelijkheden voor de overgang naar groene energie onderzocht. Daarbij wordt vooral gekeken naar waterstof en het afvangen en opslaan van CO2.

Het wegvallen van Russisch gas en het stopzetten van de gaswinning in Groningen worden genoemd als redenen voor het onderzoeken of de EemsEnergyTerminal langer kan blijven. De energiezekerheid is door deze ontwikkelingen namelijk minder groot geworden. Nederland is op dit moment voor ongeveer 75% afhankelijk van gasimport uit het buitenland. Volgens de Gasunie blijft de import van vloeibaar aardgas (LNG) daardoor de komende jaren noodzakelijk.