Innovatie

Geen 150.000 maar 3.000 bezoekers voor Noorderzon in coronatijd

De dertigste editie van Noorderzon heeft 3.000 bezoekers getrokken. Dat is nogal wat minder dat de 150.000 bezoekers die het festival normaal gesproken trekt. En toch spreekt de organisatie van het festival van een succes in coronatijd, want zo’n 86 procent van de stoelen in het alternatieve programma was bezet.


Leestijd: 1 minuut

Geen 150.000 maar 3.000 bezoekers voor Noorderzon in coronatijd
Geen 150.000 maar 3.000 bezoekers voor Noorderzon in coronatijd

Het grote Noorderzon-festival kon door het coronavirus niet doorgaan. De organisatie zette een kleinschaliger alternatief op poten. De 3000 bezoekers genoten op verschillende locaties in kleine aantallen live van een divers internationaal en lokaal programma, met bijzondere premières, wekelijkse lezingen, talkshows en reprises van een aantal eerdere festivalfavorieten. Het rijk geschakeerde programma bestond uit 29 verschillende onderdelen met in totaal 370 voorstellingsmomenten.

Het zes weken durende zomerprogramma begon met een prachtige vijfsterrenrecensie voor de première van de film El Público van de Argentijnse regisseur Mariano Pensotti. Mats Staub, de Zwitserse kunstenaar wiens ontroerende installatie Death & Birth in My Life in de laatste week te zien was, ontving ook die week de Zwitserse Theaterprijs 2020. 

Het NoorderZomerProgramma had verder nationale en internationale voorstellingen van onder andere Sarah Vanhee (België), The Chekhov Project (VS), Yasuko Yokoshi (Japan), Karin Noeken, WERC, Sijas de Groot, Karel Hermans, Platform GRAS, Veerle van Overloop en CBK Groningen. Ook Studium Generale was van de partij, met twee keer de zeer snel uitverkochte theaterlezing van wetenschapper en stand-upcomedian Lieven Scheire (BE). 

Algemeen directeur Femke Eerland: "Ik ben ontzettend trots op het team, artiesten en publiek dat iedereen zo snel en goed heeft weten om te schakelen nadat we het festival moesten cancellen. We wisten wat er niet kon, we hebben de Groningse zomer wat verrijkt met wat er wel kon. De ervaringen van de afgelopen maanden en deze zes weken programma, nemen we natuurlijk ook mee naar volgende jaren."

Noorderzon 2021
De organisatie achter Noorderzon Festival of Performing Arts & Society, dat vanaf 2021 wordt opgenomen in de landelijke culturele basisinfrastructuur, gaat de komende tijd bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden voor Noorderzon in 2021. Daarin worden de ervaringen van de afgelopen zes weken natuurlijk ook meegenomen. In een later stadium wordt meer bekend gemaakt.