Innovatie

Geen bezoek meer in verpleeghuizen: Groningse Familienet houdt familieleden gratis op de hoogte

Nu bewoners van verpleeg- en verzorgingstehuizen geen bezoek meer mogen ontvangen, stappen steeds meer zorginstellingen over op Familienet, een online communicatiemiddel waarmee medewerkers uit de zorg foto’s, berichten en video’s met de familieleden van een cliënt kunnen delen. Familienet, een stad-Gronings bedrijf, besloot vanwege de corona-crisis om de online communicatiedienst tijdelijk gratis aan te bieden. En met succes. “Het loopt storm”, zegt woordvoerster Stephanie Bloemink. “Mensen vinden het fijn om op deze manier toch op de hoogte te blijven van het welzijn van hun dierbare.”


Leestijd: 1 minuut

Geen bezoek meer in verpleeghuizen: Groningse Familienet houdt familieleden gratis op de hoogte
Geen bezoek meer in verpleeghuizen: Groningse Familienet houdt familieleden gratis op de hoogte

De gebruikers van Familienet – aan de ene kant de verzorgers en aan de andere kant de familieleden van een cliënt – kunnen op een beveiligde Facebook-achtige pagina foto’s en berichten delen. “Zo is iedereen op de hoogte en weet iedereen hoe het met hun dierbare gaat”, legt Stephanie uit.

Normaal gesproken nemen zorginstellingen een abonnement op Familienet. Stephanie: “Maar vanwege de corona-crisis hebben de besloten de dienst komende 3,5 maand gratis aan te bieden aan nieuwe gebruikers.” 

Van die mogelijkheid wordt veel gebruik gemaakt: ruim 200 zorginstellingen uit zowel Nederland als België hebben zich aangemeld voor een tijdelijk en gratis abonnement.

Daarmee maken nu alleen al in Nederland meer dan 800 zorgorganisaties en -instellingen gebruik van Familienet. Het gaat dan met name om organisaties op het gebied van langdurige zorg: instellingen die zorgen voor dementerende ouderen, verpleeghuizen, verzorgingstehuizen en de gehandicaptenzorg. “Van de grootste Nederlandse zorgorganisaties werkt inmiddels zo’n 30 tot 35 procent met Familienet”, verduidelijkt Stephanie. Dat betekent in de praktijk dat ruim 100.000 mensen dagelijks via Familienet op de hoogte worden gehouden van het welzijn van hun dierbare.