Innovatie

Gratis digitale veiligheidsscan voor Groningse MKB-bedrijven

Noordelijke en dus ook Groningse MKB-bedrijven kunnen in het kader van het project ‘Cyberweerbaar MKB Noord-Nederland’ een gratis cyberscan van hun bedrijf laten maken. Hiermee wordt de digitale weerbaarheid van het bedrijf getest. Op basis van de uitkomsten krijg je als ondernemer concrete tips, adviezen en ondersteuning hoe je digitaal veilig(er) kunt ondernemen, zo meldt de GROC.nl.


Leestijd: 1 minuut

Het belang van een cyberscan is groot, zo stellen de initiatiefnemers, waaronder de gemeente Groningen, van het project. Veel ondernemers zijn zich namelijk niet bewust van de risico’s die er bestaan bij het digitaal ondernemen. Bijna een derde van alle midden- en kleinbedrijven is jaarlijks slachtoffer van cybercriminaliteit. De gevolgen voor de bedrijfsvoering zijn vaak groot, nog afgezien van de extra kosten die een cyberaanval kost.

Maatwerk

De scans en adviezen zijn afgestemd op verschillende sectoren binnen het MKB. Zo zijn er scans beschikbaar voor onder meer agrariërs, makelaars, watersportbedrijven en financieel dienstverleners.

Na het uitvoeren van een veiligheidsscan en het opvolgen van de digitale adviezen kunnen ondernemers ook in aanmerking komen voor de landelijke certificering CYRA. Met dit certificaat kunnen ondernemers aan klanten en leveranciers aantonen dat hun bedrijf cyberveilig is.

Het project “Cyberweerbaar MKB Noord-Nederland” is een samenwerkingsverband van de gemeenten Groningen, Leeuwarden en Meppel, de drie noordelijke provincies, diverse noordelijke onderwijsinstellingen, platform Veilig Ondernemen en brancheorganisaties.

MKB-onderneming die interesse hebben in een scan kunnen een mail sturen naar info@mkbcybercampus.nl. Meer informatie over het project “Cyberweerbaar MKB Noord-Nederland” is hier te vinden.