Innovatie

Green Side gaat de strijd aan tegen verspilling van papier

Green Side, een onderneming die notitieboeken maakt van enkelzijdig geprint weggegooid papier, heeft een crowdfundcampagne opgezet om te groeien op de plekken waar ze al zitten en uit te breiden naar nog meer steden. Naast Groningen is het bedrijf ook werkzaam in Utrecht, Wageningen en Houten.


Leestijd: 2 minuten

Green Side gaat de strijd aan tegen verspilling van papier
Green Side gaat de strijd aan tegen verspilling van papier

Het idee
Drie jaar geleden begon oprichter Léon Polman zijn sociale onderneming toen hij zijn scriptie aan het schrijven was. Die werd destijds enkelzijdig geprint en dat vond Polman zonde: “Om dit papier toch nog een tweede leven te geven besloot ik het in te binden als een notitieboek, zo kan ik de lege zijde nog een keer gebruiken.”

Het zette het idee om tot een lopend bedrijf. Zijn notitieboeken worden nu gemaakt van enkelzijdig geprint papier dat werd weggegooid bij basisscholen: denk aan kleurplaten, rekensommen en taaloefeningen. Dit papier wordt vervolgens op de fiets naar de sociale werkplaats gebracht waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (of ‘papierhelden’ zoals ze bij Green Side zeggen) het papier handmatig inbinden tot een notitieboek.

Inmiddels gebeurt dit proces lokaal in Houten, Utrecht, Wageningen en Groningen. Op elk van die plekken wordt lokaal papier ingezameld, lokaal ingebonden en lokaal verkocht. De huidige campagne geeft Green Side de mogelijkheid in de huidige steden stabiel te groeien maar ook om nieuwe steden te ontdekken.

“Wanneer mogen we weer boekjes maken?”

De afgelopen drie jaar heeft Green Side 100.000 vellen papier een tweede leven gegeven en 150.00 liter water en 25.000 kWh bespaart. Ook hebben ze duizenden mensen kunnen inspireren met een duurzaam en sociaal product. Daarnaast is er veel positieve impact gemaakt op de werkplaatsen waar mensen genieten van het werk. Zo komt regelmatig van werkplaatsen de vraag: “Wanneer mogen we weer boekjes maken?”

Hier ligt ook gelijk een uitdaging: het bieden van rust, routine en regelmaat voor de mensen op de werkplaats. Orders komen vaak in pieken en dalen wat voor onrust zorgt op de sociale werkplekken.

De droom

Het unieke aan het concept is het hyperlokale karakter. Max Meijer (ondernemer Green Side Groningen) vertelt: “De droom is om uiteindelijk in elke stad in Nederland een lokaal ecosysteem op te zetten. Neem Groningen als voorbeeld: hoe gaaf is het als al het papier dat in Groningen wordt ingezameld, in Groningen wordt ingebonden en afgenomen in de omgeving van Groningen?”

Om een stap dichter bij deze droom te komen is Green Side een crowdfunding gestart! Je kan nu officieel ambassadeur worden van een lokale sociale werkplaats en daarmee zorg je ervoor dat de papierhelden fijn en stabiel werk hebben.

Meer informatie over de crowdfundingcampagne vind je hier: https://crowdaboutnow.nl/greenside.

Foto gemaakt door Johan Oudshoorn. Op de foto: Anne-Pim van Oostveen (Utrecht), Léon Polman (Houten), Jori Lamboo (Wageningen) en Max Meijer (Groningen)