Een eerste masterclass Digitale Transformatie voor bestuurders vond op 8 oktober plaats op landgoed Lauswolt te Beetsterzwaag. Deze Masterclass – ontwikkeld door het Groningen Digital Business Centre in samenwerking met de University of Groningen Business School – helpt bestuurders om de digitale transformatie in hun organisatie aan te jagen.
Tijdens deze dag sparden GDBC onderzoekers en praktijkmensen met de deelnemers over hun uitdagingen: hoe te digitaliseren binnen beperkende wetgeving en eisen aan veiligheid, hoe het verdienmodel mee te laten bewegen (in sync) met digitale veranderingen, hoe organisatie support (top en rest organisatie) te verkrijgen, en hoe klantgerichte digitale transformatie en impact te realiseren.
Gastheer en host van deze middag / avond was dr. Thijs Broekhuizen. Broekhuizen is wetenschappelijk directeur van UGBS en daarmee verantwoordelijk voor de kwaliteit van de programma’s. Hij is universitair hoofddocent aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, expert op het gebied van innovatie en digitalisering en verbonden aan het Groningen Digital Business Center.
Een divers gezelschap aan sprekers vanuit universiteit en bedrijfsleven was aanwezig op het fraaie landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag, waar de masterclass in hybride vorm plaatsvond met aanwezigen op Lauswolt en een ander deel vanuit huis of kantoor via de videoneer.
Professor Jenny van Doorn van de RUG ging in op de mogelijkheid om robots in te zetten om zo de klantbeleving te verbeteren. Erik Rutkens, oprichter van Qbit, behandelde het aspect van veiligheid, en de gevaren van online criminaliteit. Hij liet de ontwikkeling van deze criminaliteit door de jaren heen en benoemde een aantal recentelijke cases waarbij hackers de gevoeligheden van systemen van organisaties bloot hebben gelegd.
Benjamin Derksen van internetbedrijf Frank prikkelde de aanwezigen om te verjongen en het gewoon maar te doen – in kleine stapjes en via een spin-off met ruimte om te experimenteren (“beta version”) met enthousiaste mensen. Jana Oehmichen van de RUG en consultant Alexander Schult namen een helikopterview om te zien waar de gevaren en kansen liggen binnen het ecosysteem, zodat je als bedrijf gedwongen wordt om na te denken waar in de keten je als bedrijf waarde toe wilt voegen.
Het partneren met andere partijen wordt door de digitale revolutie belangrijker, maar wees je bewust van het samenwerken en het verliezen van het contact met de klant. Lex List, CIO van TKP Pensioen, vertelde tenslotte op een open manier over de transitie en de uitdagingen die er komen kijken bij de implementatie van de transitie naar een digitale organisatie.
Meer weten over een nieuwe Masterclass Digitale Transformatie? Klik hier.