Innovatie

Groningen heeft straks een van de grootste laboratoriumgebouwen van Nederland: Feringa Building

Op de Zernike Campus in Groningen, pal naast de noordelijke ringweg in Paddepoel, vordert gestaag de bouw van een immens laboratorium-complex van de Rijksuniversiteit Groningen. Het is de Feringa-building, vernoemd naar Ben Feringa, de Groningse onderzoeker die in 2016 de Nobelprijs won. Wie een kijkje neemt bij de bouwwerkzaamheden ziet pas echt hoe indrukwekkend groot het wordt. Het complex wordt straks hét visitekaartje van de exacte wetenschappen in Groningen.


Leestijd: 1 minuut

De Feringa-building wordt gebouwd door bouwbedrijf Ballast Nedam en wordt een van de grootste en meest indrukwekkende laboratoriumgebouwen van Nederland en de universitaire wereld.

Het complex wordt straks thuisbasis voor meer dan 1.400 studenten en onderzoekers, een gebouw waar men actief is in internationale onderzoeksgebieden zoals chemical engineering, (nano)technologie, materiaalonderzoeken en astronomie.

V-vormige vleugels

Het nieuwe gebouw voor de Faculty of Science and Engineering bestaat uit een aaneenschakeling van drie V-vormige vleugels, waardoor enerzijds zoveel mogelijk daglicht binnenkomt in de kantoren en anderzijds de labs geen hinderlijk zonlicht ervaren. Bij oplevering neemt het project een totaal volume in van 350.000 m3, kent het een vloeroppervlak van 64.000 m2, een totale lengte van 260 meter en een breedte van 63 meter