De energietoeslag is bedoeld om huishoudens met een laag inkomen tegemoet te komen in hoge energiekosten. De voorwaarden om zo’n toeslag aan te vragen verschillen enorm per gemeente.
De regering adviseert om de energietoeslag over 2023 uit te keren aan huishoudens met een inkomen tot ongeveer 120 procent van de bijstandsnorm. Gemeenten kunnen ervoor kiezen om deze inkomensgrens te verhogen. Ruim 29 procent van de Nederlandse gemeenten heeft daarvoor gekozen.
In Groningen heeft alleen de gemeente Midden-Groningen een ruimere inkomensgrens. Hier geldt een inkomensgrens van maximaal 125 procent van de bijstandsnorm. In de gemeente Groningen is er een tussenoplossing voor inkomens die tot en met 140 procent van de bijstandsnorm verdienen. Zij krijgen ook een energietoeslag, maar een veel lager bedrag (400 euro).
Ook het bedrag van de toeslag varieert enorm. Zo krijg je in sommige Nederlandse gemeenten maximaal 800 euro. Dat is een verschil van maar liefst 750 euro met een gemeente als Arnhem, waar je 1550 kunt ontvangen. In de provincie Groningen hanteren de gemeente Groningen, Westerkwartier, Het Hogeland, Oldambt en Veendam een maximale toeslag van 800 euro. In de gemeente Eemsdelta, Midden-Groningen, Pekela, Stadskanaal en Westerwolde geldt een maximum tarief van 1300 euro.