Innovatie

Gronings bedrijf Omnicin zorgt voor doorbraak in bestrijding lastig behandelbare infecties

Het in Groningen gevestigde bedrijf Omnicin heeft een methode ontwikkeld om bestaande antibiotica ook succesvol in te zetten bij de bestrijding van resistente bacteriële infecties. Dat meldt de organisatie Northern Knowledge.


Leestijd: 2 minuten

Gronings bedrijf Omnicin zorgt voor doorbraak in bestrijding lastig behandelbare infecties
Gronings bedrijf Omnicin zorgt voor doorbraak in bestrijding lastig behandelbare infecties

Antibiotica zijn noodzakelijk voor het bestrijden van infecties. Helaas zijn de bacteriën die deze infecties veroorzaken steeds vaker resistent en kan de antibiotica niet effectief haar werk doen. Een wereldwijd probleem. Het Groningse Omnicin gaat dit probleem aanpakken door een booster te ontwikkelen voor bestaande antibiotica waarmee ook resistente bacteriële infecties kunnen worden behandeld.

We denken er natuurlijk niet bij na, maar wie wordt getroffen door een infectie heeft te maken met grampositieve of gramnegatieve bacteriën. De zogenaamde gramnegatieve bacteriën hebben een extra ‘laagje’ waardoor veel soorten antibiotica de bacterie niet kunnen bereiken en het medicijn dus niet het optimale effect heeft. Met alle gevolgen van dien.

Professor Dr Kuipers, Moleculaire Genetica aan de Rijksuniversiteit Groningen, deed onderzoek naar gramnegatieve bacteriën en ontwikkelde een booster welke het moeilijk doordringbare ‘laagje’ aanvalt en afbreekt. Hierdoor kunnen reguliere antibiotica ineens wél de bacterie binnendringen en de infectie bestrijden. Een bijkomend voordeel is dat deze groep bacteriën nog weinig resistent is/ zijn tegen antibiotica. Ze weten zich (tot nu toe) door dat extra laagje beschermd en hebben nooit resistentie ontwikkeld. Een echte doorbraak in de bestrijding van de lastig te behandelen gramnegatieve bacteriële infecties dus'.

De vinding is inmiddels gepatenteerd en Ominicin heeft een licentie gekregen om de vinding verder te ontwikkelen.

Auke van Heel, CEO van Omnicin en eerder als Postdoc betrokken bij het onderzoek: “Europese IC-artsen zien resistentie ontwikkeling als een groot probleem. Steeds vaker hebben zij te maken met bacteriële infecties die niet of zeer moeilijk te behandelen zijn. Daar moeten en kunnen we met zijn allen iets aan doen. De door ons ontwikkelde booster geeft artsen potentieel aanzienlijk meer behandelmogelijkheden.”

Omnicin onderzoekt de komende tijd op welke wijze de booster het meest effectief kan worden ingezet en richt zich op het uitvoerig testen van de booster.

Foto boven: de zogenoemde gramnegatieve bacterie

Meer informatie over Omnicin:

https://www.omnicin.com

Bron van dit artikel en meer informatie: Northern Knowledge . Dat is een initiatief van RUG, UMCG en Hanzehogeschool Groningen dat zich inzet voor het optimaal benutten van kennis voor innovatie, en voor een gezonde, duurzame en sociaal-economisch sterke noordelijke regio.