Innovatie

Gronings project voor hergebruik PVC krijgt 2,5 miljoen euro subsidie


Leestijd: 1 minuut

Foto | Provincie Groningen
Foto | Provincie Groningen

Het Groningse project PVC upcycling krijgt een subsidie van 2,5 miljoen euro van het Just Transition Fund (JTF). Daarmee kunnen ze aan de slag met het hergebruiken van PVC-houdende materialen. Het project is het Noord-Nederlandse project dat een subsidie ontvangt vanuit het Just Transition Fund (JTF).

PVC upcycling is een Noord-Nederlands kennisontwikkelingsproject dat zich richt op het hergebruiken van PVC-houdende materialen, zodat deze weer als grondstof kunnen worden toegepast in andere producten. PVC wordt daarbij gescheiden van vaste stoffen, weekmakers en niet meer bruikbare bestanddelen. Om dit op een verantwoorde en groene manier te doen, wordt er gebruikt gemaakt van superkritische CO2: een milieuvriendelijk oplosmiddel dat toevoegingen makkelijk kan verwijderen zonder uitstoot van schadelijke stoffen.

Het Just Transition Fund

Het Just Transition Fund is een van de meerjarige Europese subsidieprogramma’s. Het is een Europees fonds voor gebieden die het zwaarst worden getroffen door de overgang naar een groene economie. Hiermee wil de Europese Unie de sociaaleconomische ongelijkheid verkleinen. Het JTF komt voort uit de Europese Green Deal, het programma voor een klimaatneutraal Europa in 2050. Om deze overgang in Noord-Nederland te bereiken is 330 miljoen euro toegezegd tot 2027. Dit en komend jaar (2024) worden er meerdere subsidieregelingen opengesteld.

Subsidies JTF

De provincies Groningen, Drenthe en Friesland, de gemeente Emmen en de noordelijke arbeidsmarktregio’s willen ondernemers graag helpen om hun ideeën en projectvoorstellen verder te brengen. Bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen die kansen zien om met hun ideeën of projectvoorstellen aan de slag te gaan, kunnen contact opnemen met hun provincie of bij Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).