Innovatie

Groningse hennep krijgt nieuwe toekomst als duurzaam isolatiemateriaal

Al jarenlang wordt er in oost-Groningen hennep geteeld, voor uiteenlopende doeleinden. Die teelt krijgt nu een forse impuls, omdat de geteelde hennep voor het eerst in Nederland een certificaat heeft gekregen, als erkenning voor de grote isolatiewaarde van dit duurzaam geteelde product. “HemKor” is de naam van dit uit hennep gemaakte isolatiemateriaal, dat door bouwbedrijf Van Wijnen gebruikt wordt in een renovatieproject.


Leestijd: 1 minuut

Van Wijnen Gorredijk gaat HemKor, het isolatiemateriaal dat grotendeels gemaakt is van het snelgroeiende biomateriaal hennep, toepassen in projecten.

Joan Veenstra, directeur Van Wijnen Gorredijk: “Samen met onze partners streven we naar een toekomst waarin bouwprojecten een positieve impact hebben op het milieu. Met dit project zetten we een nieuwe standaard in duurzaam bouwen in Nederland.”  

De hennep wordt bij boeren in Groningen geteeld. Hempflax uit Oude Pekela produceert hiervan het halffabricaat dat de basis vormt voor HemKor, het nieuwe isolatieassortiment van de firma Kingspan Insulation, inclusief hun eerste bio-based product.

“Ons innovatieprogramma volgt een dubbelspoor aanpak om het realiseren van gebouwen met lagere materiaal gebonden CO2 te helpen mogelijk te maken. Het introduceren van onze nieuwe bio-based isolatieoplossing HemKor® is een mooie stap voorwaarts in het realiseren van de doelstellingen uit ons wereldwijde Planet Passionate programma,’’ verklaart René Schuurman, Strategic Account Manager bij Kingspan Insulation.

Hiermee snijdt het mes aan twee kanten. De teler krijgt extra inkomsten uit de verkoop van CO2-certificaten en Van Wijnen Gorredijk past bio-based isolatiemateriaal toe. “Door in de hele keten samen te werken aan dit project, specifiek in Nederland, kunnen we een mooie bijdrage leveren aan de transitie in de landbouw- en bouwsector. Wij zien een groeiende belangstelling naar onze schaalbare Carbon Farming projecten. Schaalbaarheid in de hele keten is nodig om deze markt volwassen te laten worden,” legt Toon Branbergen van GreenDutch uit.

Dit project is het eerste in Nederland dat is gevalideerd waarbij bio-based  isolatiemateriaal bestaande uit hennepvezels in een bouwproject wordt toegepast en daarmee langdurig CO₂ opslaat. Het bio-based bouwproject is een voorbeeld van hoe samenwerking en innovatie kunnen leiden tot duurzame oplossingen die de toekomst van de bouwsector en landbouwsector helpen transformeren. Het project start in het najaar van 2024 en dient als een model voor verdere samenwerking