Innovatie

Groninger ondernemers lanceren online veilingplatform voor verzamelwaardige whisky

Het nieuwe Groningse bedrijf European Whisky Auctions heeft een online veilingplatform ontwikkeld waarop whiskyliefhebbers zeldzame, exclusieve en verzamelwaardige whisky kunnen aanbieden en kopen. In april 2021 vindt de eerste veiling plaats.


Leestijd: 2 minuten

Groninger ondernemers lanceren online veilingplatform voor verzamelwaardige whisky
Groninger ondernemers lanceren online veilingplatform voor verzamelwaardige whisky

European Whisky Auctions is opgericht door twee ervaren Groningse ondernemers met een grote passie voor whisky. Met het veilingplatform mikken ze op de whiskyliefhebber, verzamelaar en belegger.

Groei van de whiskymarkt
Al jaren is er grote vraag naar single malt whisky en naar oude whisky. Niet alleen in Europa maar ook ver daarbuiten. Tegelijk overtreft die vraag het aanbod, waardoor de prijzen die betaald worden voor flessen op veilingen alleen maar omhooggaan. In aansluiting op die belangstelling zijn er in de afgelopen jaren verschillende gespecialiseerde (online) whiskyveilingen gelanceerd, maar die bevinden zich voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk. 

Extra kosten door Brexit
De ondernemers achter het bedrijf zien dit ook als het juiste moment. Sinds 1 januari van dit jaar is de Brexit een feit. "Hoewel er nog veel onzeker is rondom de gevolgen van de Brexit voor de handel met het Verenigd Koninkrijk, is er al wel één en ander duidelijk. Zo moet de koper bij ontvangst van flessen uit Engeland aan de deur nog de btw afrekenen over de totale aankoopprijs. Een exclusieve fles whisky van bijvoorbeeld duizend euro gaat dan al snel richting de twaalfhonderd euro", zo stellen ze. 

Een andere ontwikkeling die rechtstreeks toe te schrijven is aan de Brexit, is dat sinds begin van dit jaar het aanbod op de Engelse veilingen gehalveerd is. Dit vergroot de kansen voor een nieuwe gespecialiseerde veiling op het vasteland van Europa.

Alternatief beleggingsproduct
De afgelopen tien jaar is de waarde van (flessen) single malt whisky met gemiddeld 15 procent gestegen. Whisky is daardoor steeds meer in trek als alternatief beleggingsproduct. Dit wordt versterkt door de historisch lage rentes op spaartegoeden. Eenmaal op fles kan whisky jarenlang bewaard worden. Ook daardoor is het een zeer interessant beleggingsproduct voor de lange termijn. Een groot deel van de flessen zal dicht blijven, om later met winst verkocht te worden. Experts verwachten dat deze trend niet snel lijkt te veranderen.

Community
European Whisky Auctions vult een gat op in whiskyland en gaat nauw samenwerken met andere whisky gerelateerde bedrijven en organisaties, zoals slijters, whisky- & beleggingsclubs, whiskyreisbureaus, etc. European Whisky Auctions is een actie in eigen beheer begonnen, waarbij geïnteresseerden Member kunnen worden door een stip uit het logo te ‘adopteren’. Het Membership brengt levenslang voordelen met zich mee. Bezitters van flessen met de intentie deze te laten veilen, kunnen hun flessen vóór april 2021 registreren op de website. Die flessen worden dan gratis geveild.

Meer informatie op europeanwhiskyauctions.com