Innovatie

Groningse onderzoeker ontwikkelt raam dat energie opwekt

Een Groningse onderzoeker heeft een raam bedacht dat zonne-energie kan opwekken. Door zonnecellen niet van silicium maar van plastic te maken, ontstaan er tal van nieuwe toepassingsmogelijkheden. Dit zei een woordvoerder van de Rijksuniversiteit Groningen dinsdag.


Leestijd: 1 minuut

Behalve de doorzichtige variant die dienst kan doen als raam, ontwikkelde onderzoeker Afshin Hadipour ook een ondoorzichtige variant van de zonnecel. De onderzoeker ziet in zijn vondst eindeloze mogelijkheden voor het opwekken van zonne-energie. ,,De cellen zijn licht en flexibel. Je kunt ze bijvoorbeeld ook op een jas aanbrengen, waardoor je met zonne-energie je MP3-speler kunt opladen.”

Dat plastic zonnecellen goedkoper zijn dan silicium, waar de huidige zonnepanelen van worden gemaakt, was al bekend. De plastic cellen leverden tot nu toe echter te weinig energie op. De zonnecel die Hadipour heeft bedacht, heeft een hoger rendement.

De polymeermoleculen die er in een plastic zonnecel voor zorgen dat zonlicht omgezet wordt in elektriciteit kunnen maar een klein deel van het kleurenspectrum, bijvoorbeeld blauw licht, omzetten in energie. Hadipour heeft zonnecellen gemaakt die uit twee laagjes zijn opgebouwd: Een laag die blauw licht kan absorberen en daar bovenop een laag die een ander deel uit het kleurenspectrum kan absorberen, bijvoorbeeld rood licht. Daardoor wordt het rendement van de zonnecel groter. Hij is een van de eerste onderzoekers die erin slaagde zo’n ‘polymer tandem solar cell’ te maken.

Hadipour schat dat de eerste plastic zonnecellen binnen twee jaar op de markt komen.