De kiem voor de app YourStoryz werd zo’n zes jaar geleden gelegd. Initiatiefnemer John Wittmaekers werkte toen voor zowel regionale als landelijke omroepen. “Daar liepen ze ertegenaan dat het moeilijk kan zijn om op tijd een videoploeg ergens heen te sturen”, zegt Wittmaekers. “Soms is dat logistiek niet mogelijk, maar het is ook duur. Stel: er gebeurt iets in Winsum, en je wilt er vanuit Groningen iemand op afsturen. Dan ben je al snel te laat.”
En in dat soort situaties komt de YourStoryz-app als geroepen. Met de app kun je in sneltreinvaart een video in elkaar zetten. Als hoofdgebruiker kun je verschillende verslaggevers laten aansluiten bij je account. Dat kunnen daadwerkelijk verslaggevers zijn, maar ook burgers. Zij kunnen hun video’s, meestal gemaakt met een smartphone, gemakkelijk uploaden in de app.
In een paar stappen kun je de video monteren, voorzien van voice-over, naambalkjes, logo’s en ondertiteling. Daarna kies je hoe je de video wilt delen, bijvoorbeeld op Instagram, X of YouTube. “Waar veel gebruikers enthousiast over zijn, is dat onze app direct verbonden kan worden met contentprogramma’s zoals WordPress. Bedrijven kunnen zo YourStoryz laten aansluiten op hun website.” De app zorgt voor de juiste beschrijving, hashtags of tumbnail, afhankelijk van het platform waarop je het wilt delen. En daarnaast is het mogelijk om vanuit de app een livestream te starten.
En dat niet alleen: de applicatie zet de video ook nog eens om in tekstuele verhalen in vijf talen: Engels, Duits, Frans, Nederlands en Spaans. Bijvoorbeeld voor blogs, redactionele artikelen en ondertiteling.
De app is nu anderhalf jaar op de markt en het gaat hard met de app. In Nederland heeft de app nu zo’n 2.000 gebruikers, maar in de Verenigde Staten zijn het er al 80.000. En ook op de Aziatische markt is veel belangstelling voor de app.
De app kan door iedereen gebruikt worden, maar is met name gericht op drie doelgroepen: de mobiele journalistiek, marketing en communicatie en ‘fan-engagement’. Bij die laatste kun je denken aan de sport: fans maken vaak video’s van een sportwedstrijd, en met de app kun je die losse beelden gemakkelijk omtoveren tot een professioneel filmpje. “De sponsors kunnen automatisch in de video worden vermeld in de intro of outro.”
In januari staan Wittmaekers en zijn team in Las Vegas op CES, een van de meest prominente technologiebeurzen van de wereld. “Vorig jaar stonden we er voor het eerst, en bijna iedereen die voorbijkwam zei: ‘oh, maar dit is geweldig!’” De beurs is een goede plek om potentiële nieuwe klanten te vinden, maar ook om nieuwe ideeën op te doen om de app te verbeteren. Zo kwam bijvoorbeeld het idee tot stand om met Google Drive te werken: zo kunnen de gebruikers snel en makkelijk veel bestanden delen.
De toekomst van YourStoryz ziet er veelbelovend uit. “We zijn nu zelfs bezig om de app ook te kunnen integreren in een tv-format.” Wat dat precies is, blijft nog even een verrassing.
Dit artikel stond eerder in de fysieke Groninger Ondernemers Courant.