Innovatie

Groningse zonneauto steelt de show en pakt de winst tijdens European Solar Challenge

Groningse studenten – van mbo tot en met hbo en universiteit – hebben samen een knap staaltje technologische kennis en sportief inzicht laten zien. Ze pakten de hoofdprijs tijdens de European Solar Challenge voor zonne-auto’s in België. Vorig jaar draaiden Groningse studenten ook al mee in de top in Bridgestone, maar dit jaar grepen ze dus zelfs de hoogste prijs.


Leestijd: 2 minuten

Groningse zonneauto steelt de show en pakt de winst tijdens European Solar Challenge
Groningse zonneauto steelt de show en pakt de winst tijdens European Solar Challenge

De iLumen European Solar Challenge was vrijdag de eerste échte uitdaging voor het nieuwe Top Dutch Solar Racing team. ‘Het is een ontzettend goede manier voor het team om het uitdagende traject naar Australië te starten.’ zegt Aymar Berkel, de nieuwe teammanager. ‘Tijdens de iESC leren we wat écht samenwerken is en hoe we onder druk kunnen presteren.’

Dynamic parcours
De dynamic parcours is één van de onderdelen van de iLumen European Solar Challenge. Tijdens de dynamic parcours manoeuvreren de 11 deelnemende teams hun zonneauto’s door een baan van pylonen. Op het circuit zijn acht slalom uitdagingen die de vaardigheden van de coureurs op de proef stelt.

Top Dutch Solar Racing heeft de dynamic parcours met een verbluffende rondetijd van 3:01:619 gewonnen. Solar Team Twente eindigde als tweede met een tijd van 3:30:235. Met een verschil van 28.616 seconden zijn de Groningse studenten de overduidelijke winnaar.

iLumen European Solar Challenge
De iLumen European Solar Challenge is een 24-urige race op Circuit Zolder die eens in de twee jaar plaatsvindt. De duurzaamheid en aerodynamica van de deelnemende zonneauto’s wordt tijdens de race beproeft. De 24-urige race begint op zaterdag 19 september om 13:00 en eindigt op zondag 20 september om 13:00. Tijdens de race mogen de teams twee keer de batterij van hun zonneauto opladen.

Eerste overwinning
Het winnen van de dynamic parcours is een goede start voor het nieuwe team van Top Dutch Solar Racing. Met de foutloze prestatie van vandaag hebben de studenten uit Groningen het volste vertrouwen in hun vaardigheden om de volgende onderdelen van de iLumen European Solar Challenge met succes te volbrengen.

Top Dutch Solar Racing
Vorig jaar is het eerste team op de vierde plaats van de Bridgestone World Solar Challenge geëindigd. Het nieuwe team bestaat uit 19 studenten van de Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen en het Noorderpoort. Dit is wat Top Dutch Solar Racing uniek maakt: het is geen universiteitsteam, maar een team met mbo-, hbo- en wo-studenten. De zonneauto is gebouwd in samenwerking met overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen in Noord-Nederland.  

Foto boven: Kevin Luinge

De Green Lightning op het circuit in Zolder
De Green Lightning op het circuit in Zolder