Innovatie

Hans Sassenburg wint Aart Bosman Prijs voor beste ICT onderzoek

Prof.dr. Henk Sol, juryvoorzitter en decaan Faculteit Economie en Bedrijfskunde heeft donderdag 1 november de winnaar bekend gemaakt van de Aart Bosman Prijs 2007: dr.ir. Hans Sassenburg. In zijn proefschrift onderzocht Sassenburg het spanningsveld waar softwarefabrikanten in zitten: wanneer geven zij hun nieuwgebouwde software vrij? Een te snelle release geeft kans op fouten met alle risico’s van dien, maar langer wachten geeft de concurrentie te veel ruimte. De jury roemt in haar rapport onder andere de veelomvattendheid van Sassenburgs onderzoek.


Leestijd: 2 minuten

De Aart Bosman prijs is de enige prijs in Nederland en België waarmee een proefschrift op het gebied van informatiesystemen en ICT-toepassingen wordt onderscheiden. Eens per twee jaar kunnen promovendi naar de prijs van 4.000 euro dingen. De prijs is vernoemd naar prof.dr. Aart Bosman als pionier en grondlegger van het vakgebied Bestuurlijke Informatiekunde in Nederland.

Onderzoek Sassenburg
Uit alle kandidaten voor de Bosman Prijs 2007 heeft de jury twee finalisten geselecteerd. Zij presenteerden op 1 november hun promotieonderzoek in een korte voordracht tijdens de feestelijke bijeenkomst die mede gewijd was aan de belangrijke wetenschappelijk ontwikkelingen in het vakgebied Bestuurlijke Informatiekunde. Hans Sassenburg (Rotterdam, 1960) is door de jury uitgekozen. Sassenburg, momenteel werkzaam als onderzoeker bij het Software Engineering Institute en als investeerder en coach in startende bedrijven, voerde het prijswinnende onderzoek uit bij de vakgroep Business & ICT van de faculteit. Hij promoveerde op 5 januari 2006.

Sassenburg constateert in zijn onderzoek bij tien organisaties dat fabrikanten de beslissingen over de vrijgave van hun nieuwe software vaak nemen op basis van intuïtie. Daarom ontwikkelde hij een methodologie waarmee fabrikanten deze beslissingen gestructureerd en onderbouwd kunnen nemen. Het stelt de softwarefabrikant in staat de verschillende aspecten van software vrijgavebesluiten te begrijpen en geeft hen de mogelijkheid tot identificatie van verbeteringsgebieden. Hierdoor kunnen zij gemiste kansen bij te late vrijgave, of mogelijke problemen bij te vroege vrijgave verminderen.

Jury rapport
Opvallend aan het onderzoek van Hans Sassenburg is de veelomvattendheid, waarmee hij het onderzoek heeft uitgevoerd, aldus de jury. Hij heeft zowel veel theorie bestudeerd als naar veel organisaties gekeken. Daarbij heeft hij een brug te geslagen tussen een economische en een gedragswetenschappelijke benadering en bovendien een methode ontworpen. Opmerkelijk is dat het één van de meest uitgebreide inzendingen is en tevens een bijzonder snel uitgevoerd onderzoek, namelijk in 2,5 jaar.