Innovatie

Hartpatiënten kunnen in Martini Ziekenhuis terecht voor geïmplanteerde defibrillator

Patiënten met hartfalen, die in aanmerking komen voor een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) kunnen voortaan in het Martini Ziekenhuis Groningen terecht. “We zijn erg blij dat we onze patiënten met ernstig hartfalen deze nieuwe mogelijkheid kunnen bieden”, zegt cardioloog dr. Robert Tieleman.


Leestijd: 1 minuut

"Een ICD is een klein kastje dat wordt geïmplanteerd bij mensen die door reanimatie een levensbedreigende snelle ritmestoornis hebben overleefd, of bij patiënten die een grote kans hebben door een dergelijke stoornis plotseling te overlijden”, vertelt Tieleman, die zelf in het Academisch Ziekenhuis Maastricht eerder veel ervaring opdeed met ICD-zorg. Wetenschappelijke studies tonen aan dat mensen met zo’n kastje een grotere kans hebben op overleven, en dat bij een deel van de mensen de kwaliteit van leven toeneemt doordat de ICD de pompkracht van het hart verbetert.

Nu de cardiologen in het Martini Ziekenhuis zelf ICD’s mogen implanteren, hoeven patiënten voor deze zorg niet meer naar een ander ziekenhuis. Tieleman: “Dat scheelt voor de patiënt een hoop ongemak. Bovendien is het kostenbesparend.” Daarnaast is de ICD-zorg voor de patiënten van de afdeling Cardiologie een mooie aanvulling in het technologisch goed ontwikkelde zorgaanbod. Het specialisme heeft jarenlange ervaring in het op afstand bewaken van patiënten met ernstig hartfalen, waardoor ziekenhuisopname wordt voorkomen. “Ook bij ICD-patiënten gaan we gebruik maken van deze telezorg”, zegt Tieleman.

Aan de toestemming om ICD’s te implanteren ging een lang traject vooraf. Ziekenhuis en personeel moeten aan zware eisen voldoen, verpleegkundigen en cardiologen zijn lang en zorgvuldig getraind. De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaf onlangs haar goedkeuring aan ziekenhuis en afdeling. Het Martini Ziekenhuis is daarmee het vierde ziekenhuis in de drie Noordelijke provincies die deze zorg mag verlenen.