Innovatie

Hoe ziet Groningen er uit over tien jaar? Groningen als eerste klaar met nieuw provinciaal omgevingsplan (POP)

Als eerste provincie in Nederland heeft de provincie Groningen onder de nieuwe Wet ruimtelijke ordening haar voorontwerp voor een nieuw omgevingsplan klaar. In dit voorontwerp staat het voorgenomen beleid voor ruimtelijke ordening, waterhuishouding, verkeer en vervoer en milieu. Namens het college van Gedeputeerde Staten presenteerde gedeputeerde Marc Calon dit voorontwerp tijdens een bijeenkomst bij Natuurboerderij Lammerburen in Oldehove. Belangrijkste steekwoorden in het voorontwerp zijn: karakteristieken, ontwikkeling, ondernemerschap en energie en klimaat.


Leestijd: 2 minuten

Verhoging van de ruimtelijke kwaliteit staat centraal in het voorontwerp provinciaal omgevingsplan (POP). Meer dan voorheen moet bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen rekening worden gehouden met de karakteristieken van de omgeving.


Groninger karakteristieken behouden en beter gebruiken
Voor inwoners van Groningen is het erg belangrijk om het eigene van hun woonomgeving te behouden. Dat bleek uit de publieksavonden die de provincie eind vorig jaar organiseerde. Via dorpsvisies, landschapsontwikkelingsplannen en in de nationale landschappen gebeurt hier al veel aan.

‘Geen verrommeling’

Toch verrommelen mooie Groninger landschappen nog te vaak. Daarom wil het college hierover nieuwe afspraken maken met haar bestuurlijke partners en vraagt ze gemeenten in bestemmingsplannen goed aan te geven hoe ze rekening houden met de kernkarakteristieken van het gebied. Concreet betekent het dat bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen zoals woningbouw en agrarische schaalvergroting hoge eisen worden gesteld aan de inpassing hiervan in het landschap en ook aan de aanpassing aan authentieke bebouwingskenmerken van dorpen. Een aantal karakteristieken vindt het college zo belangrijk dat deze via de provinciale omgevingsverordening worden beschermd. Dit zijn onder andere oude dijken, wierden, essen en grootschalige open landschappen. De spelregels hiervoor worden in de verordening juridisch vastgelegd.


Toerisme

De karakteristieken kunnen soms ook beter worden benut. Vaak gaat het dan om toerisme en recreatie. Voorbeelden hiervan zijn het Lauwersmeergebied en Middag-Humsterland.

Als het aan het college ligt, dan komt er geen nieuwe grootschalige intensieve veehouderij bij in de provincie Groningen. Bestaande bedrijven mogen onder voorwaarden beperkt uitbreiden.

Meer mogelijkheden voor ontwikkeling en ondernemerschap
Ook een economisch sterk Groningen is voor het college erg belangrijk. Daarom schept ze in het voorontwerp omgevingsplan voorwaarden voor nieuwe economische activiteiten en geeft uitbreiding en groei, mits goed ingepast in de omgeving, de ruimte. Zo krijgen agrariërs meer mogelijkheden om andere activiteiten op hun bedrijf starten (zoals de verkoop van boerderijproducten), is er ruimte voor uitbreiding van de bedrijvigheid in de Eemsdelta en investeert de provincie fors in nieuwe wegen en openbaar vervoer.

Bedrijven in lege boerderijen

Kleinschalige bedrijvigheid, bijvoorbeeld een kantoor aan huis, wil het college meer ruimte geven binnen de bestaande bebouwing. Ook in waardevolle leegstaande boerderijen mogen bedrijven zich vestigen. Het gebouw moet dan van buiten wel hetzelfde blijven.

Onze provincie is altijd al belangrijk geweest als het gaat om energievoorziening van Nederland. Met de nieuwe ontwikkeling in met name de Eemshaven neemt dit belang toe. Het biedt ook grote kansen voor economische ontwikkeling en daarom investeert de provincie in infrastructuur voor energietransport zoals buisleidingen.
De provincie werkt zelf ook actief aan de gebiedsopgaven Lauwersmeer, Eemsdelta, Veenkoloniën, Stad Groningen en de Regio Groningen-Assen.

De nieuwe WRO

In het Provinciaal Omgevingsplan staat het ruimtelijk beleid van de provincie Groningen voor de komende vier jaar. Sinds 1 juli geldt de nieuwe Wet ruimtelijke ordening waaraan het omgevingsplan moet voldoen. De belangrijkste wijzigingen zijn: verantwoordelijkheid voor ruimtelijke ordening bij een zo laag mogelijke overheidslaag, minder regels en sneller uit te voeren. De proceduretijd wordt door deze nieuwe wet gehalveerd.