Innovatie

“Hyperloop kan 66% van het Europees vliegverkeer vervangen in 2050”

De Hyperloop, het futuristische vervoerssysteem via ondergrondse buizen, en met een testbaan in Groningen in aanbouw, kan op termijn zeer grote delen van het vliegverkeer in Europa vervangen. In het jaar 2050 kan zelfs 66 procent van alle Europese vliegverkeer vervangen worden door transport per hyperloop.


Leestijd: 2 minuten

“Hyperloop kan 66% van het Europees vliegverkeer vervangen in 2050”
“Hyperloop kan 66% van het Europees vliegverkeer vervangen in 2050”

Dat staat in een visiedocument over de toekomst van de Hyperloop, 'Hyperconnected Europe' van het Hyperloop Development Program, dat gisteren werd gepresenteerd.

De hyperloop is een concept voor een vacuümtrein, dat in 2012 werd gepresenteerd en vrij beschikbaar gesteld door Elon Musk, dat sindsdien door meerdere bedrijven en universiteiten wordt doorontwikkeld. Het is een transportsysteem waarbij gebruikgemaakt wordt van een luchtdrukbuis, enigszins vergelijkbaar met buizenpost, waardoor mensen en goederen getransporteerd worden.

De initiatiefnemers van de Hyperloop hebben zeer grootse plannen en stellen dat de ontwikkeling van het systeem enorme voordelen heeft.

Uit het visiedocument blijkt dat een netwerk van 25.000 kilometer 130 steden verspreid over Europa zou kunnen verbinden met reistijden die vergelijkbaar zijn met die van de luchtvaart. Dit zou een geschatte investering van 981 miljard euro vergen – ongeveer 10% van de tot 2050 totaal benodigde investering in Europese transport infrastructuur.

Het Hyperconnected Europe-initiatief is een gemeenschap van steden en regio's die gezamenlijk een visie ontwikkelen voor het Europese hyperloopnetwerk. Het initiatief wordt officieel ondersteund door Berlijn, München (Duitsland), de provincie Groningen, de provincie Noord-Holland en Rotterdam (Nederland), het gewest Vlaanderen (België), Brasov (Roemenië), Rzeszow (Polen), en Zaragoza en Algeciras (Spanje).

Hyperconnected Europe, een initiatief van het Hyperloop Development Program, heeft deelnemers uit de publieke sector samengebracht om te kijken hoe hyperloop kan helpen om op een duurzame manier te voldoen aan de groeiende behoefte aan vervoer van goederen en passagiers.

Het in februari 2022 gelanceerde initiatief verbindt mobiliteits- en vervoersspecialisten uit steden en regio's door heel Europa met elkaar. Steden en regio's die hun steun voor het initiatief hebben uitgesproken door ondertekening van een steunverklaring zijn onder andere Berlijn, München (Duitsland), de provincie Groningen, de provincie Noord-Holland en Rotterdam (Nederland), het gewest Vlaanderen (België), Brasov (Roemenië), Rzeszow (Polen), en Zaragoza en Algeciras (Spanje).

Het Hyperloop Development Program is een publiek-private samenwerking tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Groningen, een groep partijen uit de sector en kennis- en onderzoeksinstellingen.

Download het visiedocument Hyperconnected Europe hier

Meer informatie over Hyperconnected Europe: www.hyperconnected.eu

Korte video met uitleg: https://vimeo.com/662271418