Innovatie

Onderzoek naar inzet thuisbatterijen in provincie Groningen via Zonnedorpen

Op tal van plaatsen in Nederland wordt gewerkt aan de verbetering van de inzet van thuisbatterijen voor de opslag van duurzaam opgewekte elektriciteit. Ook in de provincie Groningen krijgt de ontwikkeling van thuisbatterijen een impuls, dankzij de coöperatie Zonnedorpen in de gemeente Eemsdelta. Daar kan, dankzij een subsidie, een onderzoek van start naar opslag van elektriciteit in thuisbatterijen, om netcongestie te verminderen.


Leestijd: 1 minuut

Zonnedorpen gaat het geld gebruiken voor onderzoek naar toekomstige batterijopslag op het Freek Sonneveld Zonnepark in ’t Zandt, in combinatie met inzet van thuisbatterijen.  De optie wordt onderzocht om de thuisbatterijen centraal aan te sturen. Hiermee wil Zonnedorpen samen met Enexis onderzoeken wat het effect is op netcongestie.

Het onderzoek is mede mogelijk dankzij een subsidievan 8500 euro vanRabobank Stad en Midden Groningen. Een medewerker van deze bank overhandigde deze week een cheque van 8.500 euro aan Kees Moolenaar, projectleider van Zonnedorpen Aardgasvrij.

Rabobank bestaat dit jaar 125 jaar en doet iets extra’s door middel van de coöperatieve Duurzaamheidsbijdrage.

(Bron: Zonnedorpen.nl. Foto boven: archieffoto van enkele thuisbatterijen).