De winkeliers die hebben meegewerkt aan het onderzoek zouden wel graag nog een collectieve oplossing zien, zoals bijvoorbeeld een gezamenlijke pop-upstore waar restanten kunnen worden verkocht.
Aan het onderzoek door de Stichting Groener Groningen werkten vijftien ondernemers mee, stuk voor stuk leden van Lutje Lokaal. Voor het onderzoek werd gekeken wat de winkeliers doen met hun incourante artikelen, hun afval en verpakkingsmaterialen.
Volgens Van Dongen en Raap zijn de meeste ondernemers al heel creatief. Incourante artikelen proberen ze toch nog via een uitverkoop aan de man te brengen en sommige ondernemers zetten ook in op het upcyclen tot nieuwe verkoopbare producten. Ook voor afvalstromen hebben ze vaak al oplossingen en ook het verpakkingsprobleem valt mee omdat klanten tegenwoordig vaak een eigen tas meenemen.
Kortom, zegt Van Dongen, het probleem is niet zo groot als van tevoren werd ingeschat. Er blijft wel ruimte voor nieuwe oplossingen, zegt hij. De deelnemers aan het onderzoek zouden graag meer collectieve oplossingen zien. Zo worden een straat- of stadsfeest, een gezamenlijke pop-up store of het onderling uitwisselen van artikelen genoemd als gewenste oplossingen voor incourante artikelen. Voorwaarde is dan wel, zegt Raap, dat het initiatief wel uit kan qua tijd en geld dat de ondernemers erin steken.
Zo’n collectief project zou een nog groter succes kunnen worden als er een samenwerking wordt gezocht met mbo- en hbo-instellingen. De GCC neemt alle conclusies en aanbevelingen mee in de plannen voor 2025.
Dit artikel staat ook in de meest recente uitgave van de Cityscoop, een uitgave van de Groningen City Club.