Innovatie

Innovatief coschap buiten de ziekenhuismuren voor Groninger Geneeskundestudenten

Tweedejaars masterstudenten van de opleiding Geneeskunde van het UMCG en de RUG gaan in een extramuraal coschap 12 weken aaneengesloten ervaring opdoen buiten de muren van het ziekenhuis. Dit studiejaar doen de eerste 50 studenten mee in een pilot en daarna wordt het coschap geïmplementeerd voor alle 450 studenten in het tweede jaar van het masterprogramma Geneeskunde.


Leestijd: 1 minuut

In het 12-weekse extramurale coschap krijgen de studenten de kans om buiten de muren van het ziekenhuis te werken, zoals bij de GGD, bedrijfsartsen of verzekeringsartsen. Daarnaast volgen de studenten gezamenlijk onderwijs, waarbij ze leren om zorgvragen uit de praktijk op verschillende behandelniveaus te bekijken: van preventie tot aan ziekenhuiszorg.

Studenten leren en werken tijdens hun opleiding grotendeels in het ziekenhuis. Door ze nu de mogelijkheid te geven om langere tijd buiten de muren van het ziekenhuis te werken, krijgen ze beter inzicht in preventie, in het gehele netwerk van zorg, in de continuïteit van zorg rond een patiënt en in hun rol hierin als arts. 

Breed perspectief

“We vinden het belangrijk dat onze studenten leren om vanuit een breed perspectief naar hun patiënten te kijken”, zegt Friso Muntinghe, programmaleider van de masteropleiding. “Een patiënt komt vrijwel altijd met zijn of haar zorgvraag bij de huisarts, een jeugdarts of andere arts werkzaam in het extramurale veld. We willen onze studenten zicht geven op het hele netwerk van zorg waar patiënten mee te maken hebben.”

Groningse arts van de toekomst

De opleiding heeft een duidelijke visie op de arts van de toekomst; die arts overziet het hele zorgproces dat patiënten doorlopen, waarbij hij of zij zich realiseert dat een zeer groot deel van deze zorg buiten het ziekenhuis afspeelt. Bekwaamheid in het extramurale veld, waaronder de Ouderengeneeskunde, is hierom belangrijk.